Sütit akarok!

Oreo-s sajttorta

Ez a nap is eljött végre. Az Oreo és a sajttorta egymásra talált. A képzeletemben már rég, de a valóságban csak most találkoztak. Imádják egymást és én is őket! Írhatnám, hogy remélem nektek is bejön majd, meg ne ítéljetek elsőre a zord, fekete-fehér külső láttán, de látva az Oreo iránti rajongásotokat (mindig a három legolvasottabb bejegyzésben van a golyó és a brownie torta) szinte biztos vagyok benne, hogy ez is mindenkinél ott lesz előbb-utóbb az asztalon. És ez még véletlenül sem nagyképűség, ez csak az Oreo zsenialitása..na jó, meg az itthoni (még!) gyenge ismertsége!

 

9

 

A megálmodása legalább olyan mágikus volt, mint amilyen a koromfekete kekszréteg a torta alján: mostanában elég gyakran előfordul Atival, hogy ülünk egymás mellett, síri csöndben, majd egyszer csak egymásra nézünk: Te is egy sütin gondolkoztál? 🙂 És persze a válasz IGEN! Szóval aznap, amikor megálmodtam, hogy ebből az Oreo kekszből nem lenne hülyeség sajttortát sütni, hazaállított az én drágám, és elújságolta, hogy képzeljem el, mekkora zsenialitás, ő nem akármilyen sajttortát fog sütni a héten: Oreosat! Nah, ne mondd! 🙂 Valószínűleg ezen is, hogy kinek jutott eszébe előbb, és akkor ez kinek is a receptje (mert hogy én előbb gondoltam ki, ő meg előbb csinálta meg), életünk végéig menni fog a “harc” és az egyet nem értés, úgy mint azon, hogy ki csókolta meg a másikat az első csóknál. Ilyen fontos kérdéseken vitázunk, közben meg lecsúszik egy-két süti, hát így megy ez.

Fogadjatok meg egy jó tanácsot! Tankoljatok fel Oreoból, mert itt még nincs megállás! Annyi ötletem van, hogy a kínai piac összes Oreo csomagja nem lenne elég hozzá! Arról meg már ne is beszéljünk, hogy az USA-ban milyen példányokat lehet kapni. A szívem vérzik! Oreos, fekete (!) fagyitölcsér, alufólia formában előre elkészített pitemorzsa, duplán töltött Oreo, epres krémes, mentás, stb…fájdítsam még a szíveteket?! Inkább menjetek és süssétek meg az Oreos sajttortát, az egy kicsit vigaszt nyújt a felháborodás után!

 

fotó 1

 

Hozzávalók (24 cm-es formához):

Kekszréteghez:

20-22 db Oreo keksz

7 dkg vaj

 

Sajtkrém réteghez:

500 g mascarpone

1 zacsi vanillincukor

13 dkg kristálycukor

100 g tejföl

a 20-22 db keksz krémrétege

1,5 ek. liszt

3 tojás

6-8 db keksz összetörve

 

fotó 5

 

Én már nem veszek más kiszerelést, csak a legnagyobb csomagot Oreoból. Ez a leggazdaságosabb is, és egyébként meg mit kezdjek 4 db-bal?! Szóval van az a kiszerelés, amelyik összesen 308 g, két rúdnyi keksz van benne. Ez kell most nekünk! Azért írtam a recepteben ilyen kb. mennyiségeket, mert aki vastagabb aljjal szereti, az készítse 22 db kekszből az alját, és akkor kevesebb megy a krémbe. Ha valaki a tetejében szeretne több kekszet látni, akkor rakjon az aljába kevesebbet. A 20 db az a minimális mennyiség, ami kell egy 24 cm-es tortaforma leburkolásához.

Az elkészítés a “szokásos” sajttortás: kekszet összetörjük (itt annyi plussz fázis van, hogy előbb a 20-22 db kekszet ki kell belezni, és a krémet félretenni) morzsásra, hozzáöntjük a megolvasztott vajat, és ezt a masszát jól lenyomkodjuk a forma aljára (sütőpapírt tegyünk alá!). Itt kevesebb a vaj mennyisége, mint egy átlag sajttortánál, mert azt tapasztaltam, hogy az Oreo nem vesz föl olyan sok vajat, hiszen benne is van bőven zsiradék. A kekszréteg mehet sülni 8-10 percre, olyan 165 fokon.

A sajtkrém részhez mindent összekeverünk, kivéve a kekszeket és a tojásokat. Amikor már mindent jól összemixeltünk, jöhetnek bele egyenként a tojások, mindig nyomjuk rá a mixert 1-1 percre a tojás után. Ilyenkor már hígabb a masszánk, könnyebb benne elkeverni (akár már egy spatulával is) az apróra vágott kekszeket. Ezt a masszát a kekszrétegre öntjük, és mehet a sütőbe 40 percre. Én most raktam alá kis tepsiben vizet, ugyanis az a legenda kering, hogy így a gőz miatt nem reped meg a sajttorta. Hát láttam én már ilyet is, olyat is. Most tényleg nem repedt meg. Még nem tudtam rájönni, hogy ez minek köszönhető. 🙂

Fontos, hogy ha lekapcsoltuk a sütőt 40 perc után, akkor még hagyjuk benne a tortát, résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, és így pihentessük. Amikor kihűlt mehet még egy kicsit a hűtőbe, hiszen ez egy különösen lágy sajttorta, ne feledjük, az Oreo krémrétege is benne van!

Isteni élvezkedést kívánok mindenkinek!

 

12

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!