Sütit akarok!

Epres Oreo torta

Több helyről hallottam már vissza, hogy Oreo-mániás, Oreo-függő, stb vagyok. Jönnek a barátnőim, hogy a kolléganőik valami sütis blogról beszélgettek ebédszünetben, aztán mondták, hogy a csaj amúgy Oreo-függő, és akkor már tudták, hogy kiről van szó a szomszéd asztalnál. 🙂 Amúgy elég szürreális élmény, hogy én itthon a négy fal között sütögetek, irogatok, aztán ezt emberek olvassák, sőt mi több beszélgetnek róla! Isteni érzés, amikor ilyen visszajelzéseket kapok, úgyhogy ne fogjátok vissza magatokat!

És eszem ágában sincs megcáfolni a függőségemet! Mi sem bizonyítja jobban, mint a húsvéti kreációm: epres Oreos torta. Nehéz rá szavakat találni, mert ebben minden benne van, ami egy édességhez kell: puhaság, ropógós részek, édes krém, lágy piskóta, néha egy-egy savanykásabb eperszem, jesszusmária, hogy mindenkinek ki kéne próbálnia egyszer!

 

photo 4

 

Függőségem okán gondolkoztam, hogy mivel lehetne még az Oreot párosítani. Aztán bejöttek az első eprek, amik persze még nem olyan finomak, de azért szódával (vagy Oreoval) elmegy. Gyakorlatilag nincs olyan dolog, ami ne passzolna az eperrel. Jó, mondjuk a pacal ilyen. 🙂 Na de a tejszínes mascarpone krém Oreo darabokkal! Az már szinte a tökéletes kiegészítése az epreknek.

 

4

 

Hozzávalók a piskótához (18cm-es tortához):

1 pohár kefír

2 db tojás

1 pohár (a kefír poharával kell méricskélni) cukor

2 pohár liszt

2 ek. kakaópor

0,4 dl olaj

1 cs. vanillincukor

1 cs. sütőpor

 

Ez az egyik legegyszerűbb piskóta, amit ismerek. A kefírt és a tojásokat egy kézi habverővel elkeverjük, majd mindent beleöntünk a tálba és összekavarjuk. Voilá, ennyi volt! Mehet 175-180 fokon a sütőbe, olyan 20-30 percre. Én most ezt a mennyiséget 3 db 18cm-es formába osztottam szét, de nyugodtan lehet 1/3 – 2/3 arányban is elosztani, aztán a nagyobb piskótát majd kettévágjuk, semmi gond.

 

1

 

Hozzávalók a krémhez:

500 gr mascarpone

4 dl tejszín

2 cs. habfixáló

6-8 ek. porcukor (kóstolgassuk, ki hogy szereti)

2 tk igazi vaníliás cukor

10 db Oreo keksz

eper tetszés-ízlés szerint

 

11

 

A mascarponet kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd felverjük a tejszínt a 2 csomag habfixálóval. Ne vegyünk lécci soha növényi borzalmakat, keressünk min. 30%-os tejszínt, és még az sem az igazi, megsúgom. De ezt én is csak azóta tudom, mióta kipróbáltam, kóstoltam a President 35%-os tejszínét. Úristen, az valami csoda! Ha láttok valahol (sajnos kevés helyen kapni), spájzoljatok be! Szóval, ha megvan a tejszínünk és a mascarponénk is, akkor lassan forgassuk össze őket. Kb. 6-8 kanálnyit vegyünk ki belőle, és tegyük félre a hűtőbe, ez lesz majd a torta borítása. A maradékba jöhet bele az apróra tördelt Oreo és a picire vágott eper.

A torta betöltése következik. Én szoktam azzal trükközni, hogy megnézem, melyik piskóta a legszebb, és azt hagyom meg a tetejére. Most éppen  fejjel lefelé fordítva került a tetőre az egyik piskótakarika, mert így volt eléggé egyenes a felülete.

A külsejére szánt krémet én most egy habzsákkal először rányomtam a tortára, nagyjából egyenletesen, és ezután vettem elő a habkártyát, hogy elsimítgassam a krémet először a tetején, aztán az oldalán is. Most még egy hullámos kártyával a szélét is végighúztam. Jó játék ez, el lehet lenni vele egy darabig. 🙂

Tortának nyomás a hűtőbe, kötelező neki egy-két óra pihenés. Díszítésnek szintén habzsákból nyomhatunk kis bogyókat, pár szem eper és keksz, és már készen is vagyunk! Azt hiszem méltó dísze lehet ez a torta a húsvéti asztalnak! Jó étvágyat, egyetek sok sütit húsvétkor is!

 

 

12

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!