Sütit akarok!

Sütőtökös sajttorta

Szezonja van, gyönyörű színe, édeskés íze: ez bizony a sütőtök. És az én konyhámban ő sem úszhatta meg, hogy sajttortává váljon. Annyira imádom a sajttortát! Sütünk egy kekszalapot, kikeverünk egy alapkrémet, és igazából azzal ízesítjük, amivel csak akarjuk. Tuti varázslat, bárkinek, bármilyen eseményre is csináljuk. Meg persze lehet csak úgy is sütni.

 

photo 1

 

6

 

Ez itt most egy dupla amcsi őrület! Szerintem az USA-ban van a sütőtökös sütiknek a legnagyobb múltja, és persze a Halloween is tőlük ered. A kettő pedig imádja egymást, hiszen a sütőtöknek ilyenkor van szezonja, és a faragnivaló tök a Halloween-i ünneplések emblémájává vált. Én igazából egyikért sem rajongok (tudom, rossz reklám ez most, ooops). Aki régóta (és persze rendszeresen!) olvassa a blogot, az tudhatja, hogy nem vagyok egy nagy zöldség-fan…és akkor még szolidan fejeztem ki magam. Anyukám szerint kiskoromban szerettem a sütőtököt, de aztán egy mélyzuhanás történt a kapcsolatunkban: hosszú ideig rá sem bírtam nézni, sőt azt az illatot is utáltam, ami a lakásban terjengett, amikor anyukám sütőtököt sütött. Semmi pénzért nem ettem volna meg! És az a nagy helyzet, hogy most sem eszem meg. 🙂 Pürésítve, krémlevesnek szeretem, úgyhogy nagy mázli, hogy a sajttortába nem nagy kockákra vágva kell beledobni. 🙂

De a lényeg, hogy a sütőtökös sajttorta finom fűszeres, gyönyörű halvány narancssárga színe van, és tökéletes dísze lesz a halloweeni asztalnak. Aztán ha ezen az “ünnepen” is túl vagyunk, akkor a karácsonyi desszertet is kipipálhatjuk vele!

 

1

 

 

Hozzávalók (18-20 cm-es formához):

10 dkg fűszeres keksz (pl.: spekulatius)

5 dkg vaj

250 g mascarpone

2 ek. tejföl

80 g cukor (lehet barna vagy nád, jól passzol a sütőtökhöz)

1,5 ek. liszt

1 zacsi vanillincukor vagy 2 ek. házi vaníliás cukor

3 kiskanál fahéj

1 kiskanál őrölt gyömbér

1 kiskanál őrölt szegfűszeg

2 kis tojás

200 g sütőtökpüré

 

(Aki kezdő sajttorta téren, az nézze meg ezt a posztot, ott részletesen leírok mindent az elkészítésénél. ;) )

(Ha pedig 24-26 cm-es formában szeretnéd csinálni, akkor duplázd meg a mennyiségeket!)

 

 

  1. Nulladik lépésként megsütjük a sütőtököt. Én raktam alá alufóliát, így nem kellett a tepsit vakargatni. Ha nem szeretnénk ilyennel “szenvedni”, akkor használhatunk bébiételt is. 😉
  2. A kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk. Összekeverjük őket, és ha olyan az állaga, mint a vizes homoknak, akkor a sütőpapíros formába nyomkodjuk.
  3. 165 fokos sütőben 8 percig sütjük a kekszalapot, amjd kivesszük, és hagyjuk hűlni.
  4. Közben már keverhetjük a sajttorta alapot: egy nagy tálba tesszük a mascarponet, a tejfölt, a cukrokat, a fűszereket, és a lisztet. Jól összekeverjük kézi mixerrel.
  5. A tojásokat egyenként adjuk a masszához, és járassuk egy percig a robotgépet. A tál széléről is kaparjuk le a krémet!
  6. Végül hozzáadjuk a sütőtökpürét. Én most 200 g-ot tettem bele, de kezdjetek kevesebbel, és kóstolgassátok, hogy ízlik.
  7. Ezt a keveréket a kekszalapra öntjük, és 165 fokon 30-40 percig sütjük. Tegyünk a sütő aljába egy tepsiben vizet, és 25 perc elteltével figyeljük a tortánkat. Ha kész (picit még remeg a közepe), zárjuk le a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni a sajttortát.

 

photo 2

 

photo 5

 

A fantasztikus halloweeni dekorációmat marcipánból készítettem. Kell két pukli a pól testéhez és fejéhez. A lábaihoz sodortam két kis hurkát, amiket negyedeltem, majd a testéhez ragasztottam. A kézmelegtől kicsit ragadós lesz a marcipán, így nem kell semmi ragasztóanyag, picit oda kell nyomkodni. A szeme és a szemgolyólya két picike golyó, amit kicsit kilapítottam. Szóval nem nagy ördöngősség! 😉

Akár jelmezbe bújtok, akár nem, süssetek sütőtökös sajttortát! Aztán kukucskáljatok át a facebook oldalra is! 😉

 

7

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!