Sütit akarok!

Kakaós-narancsos nemkuglóf

Puha, vajas, márványos tészta, ami nem csak gyönyörű, hanem nagyon finom is! Több napig puha maradt…na nem mintha 2-3 napnál tovább kitartana nálunk. 🙂

 

image

 

image

 

Valamelyik nap beugrott, hogy nekem kuglóf kell. El is kezdtem recepteket keresgélni, aztán benéztem a hűtőbe, hogy egyáltalán mi van otthon. Ekkor jött a narancsos ötlet, de hogy legyen benne egy kis csavar, teszek bele kakaóport, gondoltam, mert az passzol is a narancshoz, és szép is lesz, ahogy a két színű tészta fodrozódik. Gyorsnak is kellett lennem, mert vasárnap délután már mindenféle családi körutakra indultunk, úgyhogy egy régi receptemet dolgoztam át.

Vasárnap este is nyálcsorgatva értünk be a lakásba, néztük a kis kuglófkát, de már megtanultuk tartóztatni magunkat a fotózásig. 🙂 Meg szerencsére anyuéknál is ettünk sütit, úgyhogy azért olyan nagy édességhiánnyal nem kellett megbírkóznunk. Mára pedig kihűlt, felvágtam, és végre lefotóztam. Ezután jöhetett a kóstolás.

 

image

 

Mekkora mázli, hogy a nem túl kedves Gordontól a műsoraiban megtanultam, hogy mindig mindent meg kell kóstolni, amit az ember kiad a konyhájából. Akkor is, ha már csináltál olyat, akkor is, ha az ma már az ötvenedik rizottó. Azért mondom, hogy mázli, hogy megtanultam ezt a kóstolás-szabály dolgot, mert már nagy boldogan kezdtem volna nektek írni a narancsos kuglófról, aztán megsütitek, megkóstoljátok, és kész, egy világ dől össze bennetek, hogy ez a csaj (én) átvert engem, ez nem is kuglóf! És akkor írjátok majd nekem a reklamálós leveleket, soha többé nem olvastok, én meg szomorúságomban soha többet nem sütök. Na jóóóóó…kicsit elszaladtam a sztorival, mert olyat elég nehezen tudok elképzelni, hogy soha többet ne süssek!

De a kis nemkuglóf sütimen nincs mit szépíteni, és átvágni sem akarlak titeket, ez nem kuglóf. A kuglóf szerintem egy kicsit légiesebb, könnyedebb. Persze tudom, hogy az igazi, eredeti, original kuglóf ráadásul kelttésztás, de van az élesztőmentes kuglóf, és szerintem az sem ilyen. 🙂 Ez egy eszméletlen finom, szaftos piskóta, amit hacsak nem fújatunk egész nap a fűtésre használt légkondiból áramló levegővel, akkor nem fog kiszáradni napokig sem. Ellenben isteni reggeli lesz, vagy csak nasi délután, vagy tökéletes kiegészítője az ebéd utáni kávénak.

Ha nincsen ilyen koszorú formátok, akkor őzgerincben is meg lehet sütni, abban is jól fog mutatni. Vagy a teljes átverés kedvéért egy kuglófformát is használthattok. 🙂

 

image

 

image

 

Hozzávalók (26 cm-es koszorú):

4 db nagy tojás

180 g cukor (nálam ennek a fele nyírfacukor volt, simán működik)

80 g puha vaj

1,5 narancs reszelt héja

1 narancs leve

180 g liszt

2 ek. kakaópor

 

  1. A formánkat kivajazzuk, a sütőt pedig bekapcsoljuk 170 fokra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből habot verünk. Amikor már fehéredik, és habos a teteje, lassan hozzáadjuk a cukor felét.
  3. A cukor másik felét egy nagy tálban krémesre keverjük a puha vajjal. (Ha a vaj hideg, be kell dobni 10 mp-re a mikroba.)
  4. A vajas keverékhez adjuk a tojások sárgáját, így is keverjük egy percig a robotgéppel.
  5. Majd a vajas részhez adjuk a naracshéjat, és egy narancs levét, legvégül pedig a lisztet. Ezt is jól elkeverjük a robotgéppel.
  6. Most kézi keverésre váltunk, a legjobb ehhez egy lapos fakanál, vagy spatula. A fehérjehabot beleforgatjuk a masszába, lassan, nagy mozdulatokkal, hogy nagyon ne törjön meg a hab. Ha már nem látunk benne kis “fehér felhőket”, akkor jók vagyunk.
  7. Ebből a tésztából a formába kanalazunk pici halmokat. A maradék tészta felét összekeverjük a két evőkanál kakaóporral, és ezután felváltva a kakaós és a sima masszát, adagoljuk a formába a tésztát. A spatulával még bele is nyúlhatunk, és keverhetünk rajta egyet, hogy márványos legyen.
  8. 30-40 perc alatt sül meg, tűpróbával tudjuk ellenőrizni.

 

 

image

 

Próbáljátok ki, akár citrommal is, vagy kakaópor nélkül, mindenhogy finom piskótás, nemkuglófot kapunk! 🙂 És a nemkuglóf majszolgatása közben nézzetek be a facebookra is!

 

image

 

image

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrásné Hajgató says:

    Édes Gertikém!!!
    Nagyon örülök ennek a receptnek. Ha nincs benne sütőpor, vagy szódapor akkor ez lesz az egyik kedvencem.Nagyon jól néz ki a fotón.Éva mama


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!