Sütit akarok!

Alapok 1. rész - A kezdő sütitündérek konyhai eszköztára

 

Szerintem a sütés nem egy bonyolult, boszorkánykonyhás dolog. Szeretném, hogy ha a lányok, csajok, asszonyok, sőt a pasik is, rájönnének, hogy nem kell megijedni a süteményektől. Ha van egy jó receptünk, van pár eszközünk, és egy kis türelmünk, kitartásunk, akkor csodálatos dolgokat készíthetünk. Azonban szerintem ezeknél is fontosabb a szeretet (és most nem akarok giccsparádézni, de tényleg így van), amivel készítjük. Vagy a személyeket szeretjük, akiknek sütünk, vagy az édességet szeretjük, a lényeg, hogy a szeretet belesül a sütibe, ezt sose felejtsük el! 🙂

 

image

 

Ezzel az új menüponttal (Alapok) szeretnék segíteni a kezdőknek, hogy hogyan induljanak el a sütés, az édességkészítés csodás, édes útján. Megnézzük majd, hogyan kell hagyományos piskótát sütni, mitől lesz jó az omlós tészta, és megtanulunk pár egyszerű de nagyszerű krémet is. Ahogy a neve is jelzi, ezek olyan alapdolgok a sütésben, amiket utána szabadon tudunk variálni, ízesíteni, fő a kreativitás. A segítő szándékon túl persze az is vezérel, hogy nem szeretném minden egyes receptemnél újra és újra leírni a piskótasütés minden lépését. Így, aki még nem készített olyat, vagy csak kíváncsi, az átkattint a megfelelő Alapok-bejegyzésre, és már olvashat is minden apró trükköt, tippet.

Minden sütés ott kezdődik, hogy ihletet nyerünk egy újságból, vagy urambocsá’ blogról, vagy csak összefut a nyál a szánkban egy sütire gondolva. És ha ezután úgy döntünk, hogy nem szaladunk le a szomszéd cukiba egy sütiért, akkor besétálunk a konyhánkba, elővesszük a hozzávalókat, eszközöket, és már kezdődhet is a sütés.

Ebben az első bejegyzésben most azzal kapcsolatban adok pár tanácsot, hogy mi legyen feltétlenül a konyhánkban, ha sütni szeretnénk, mik azok az alapvető eszközök, amik sütés közben megkönnyítik az életünket. Most azokat a dolgokat szedtem össze, amik egy kezdő sütitündér eszköztárába kellhetnek, a sütisütés útjára lépve.

 

image

 

Eszközök:

1. Egy éles kés, és egy deszka
Én is tudom, hogy azért egy átlag konyhában van kés és deszka, de most azért emelem ki, mert szerintem jó, ha elkülönítünk egy kést és egy vágódeszkát, amin csak a csokit, a magvakat, és a gyümölcsöket vágjuk. Nem tartok otthon HACCP előírásokat, de azért nem árt, ha a sütibe való csokit nem azon a deszkán daraboljuk, amin az imént még csirkemellett vágtunk, még akkor sem, ha alaposan elmostuk.

2. Mérőpohár
Sütésnél alapvető, hogy bizonyos dolgokat ki kell mérnünk. Vannak olyan tészták, amik elbírják az ún. ‘szemre mérést’, de vannak olyan kényesebb masszák, ahol pontosan ki kell mérnünk az alapanyagokat. A folyékony alapanyagok (olaj, víz, gyümölcslevek, tej, stb.) méréséhez a legjobb egy 100 vagy 200 ml-es kis mérőpohár, amin a kisebb egységek is jelölve vannak.

3. Nyújtófa
Volt már nekem nyújtófám fából is, mégis inkább ezt a műanyagot ajánlom. Az a tapasztalatom, hogy a fa, akármennyire is beszórtam liszttel vagy porcukorral, jobban ragadt a tésztákhoz. Igazából ezt a műanyagot a marcipánhoz, fondanthoz rendeltem eredetileg, de már a tésztákhoz is ezt használom. Ha mégsincs nyújtófánk (ilyen korszakom is volt), akkor egy frissentartó fóliás hengerrel megoldhatjuk a nyújtást.

4. Habverők
A kézi habverő sokszor jól jön, nem kell mindenhez robotgépet használni. A nagyobbik jó tészták összekeveréséhez, nagyobb mennyiségű krémek kikeveréséhez. A kisebbik pedig a kialakításának köszönhetően kitűnő olyankor, amikor valamit csomómentesre kell keverni, vagy csak kisebb mennyiséghez kell a habverő. Szerintem jó, ha van mindkettő.

5. Ecset
Korábban ez még igazi lúdtollból készült, és nagyanyáink ezzel kenték le a bukta tetejét tojással. Most már lehet kapni szilikonból is, és nekem nagyon bevált. Könnyű tisztítani, jó vele dolgozni, és a mézeskalács házikó óta tudjuk, hogy még az égett cukor is könnyen lejön róla. Szóval tiszta főnyeremény.

6. Szilikon spatula
Ebből is kettő van, pusztán csak a méretkülönbség miatt. Én a nagyobbikat még az IKEA-ban vettem, de az elmúlt hónapokban nem láttam. Ez egy több funkciós eszköz. Akkor szoktam a legtöbbször használni, amikor a tálból a tésztát át kell tenni a formába, mert kitűnően lehet vele lekaparni az edény falán maradt részeket. Igaz, így kevesebbet lehet nyalakodni, de valamit valamiért. Keverésekhez is alkalmas, sőt, ha mondjuk egy krémet szeretnék elteríteni egy piskótán, akkor is jó szolgálatot tesz.

 

image

 

Gépek

7. Késes robotgép
Praktikus kis eszköz minden daraboláshoz. Én diót, vagy kekszet már ezer éve nem reszeltem kézi reszelőn, mindig csak belevágom a gépbe, benyomom a gombot, és 5 másodperc alatt kész. Tartsuk tisztán, mert elég undi, ha valamilyen fűszer aprítása után nekiállunk a kekszet ledarálni a sajttotához. :/

8. Digitális mérleg
Persze, a régi fajta is jó, én is túléltem azzal hosszú évekig. Ami ezeknek az előnye, hogy tud váltani gramm, deka, kilogramm között, de ami még ennél is jobb: ha olyan tésztát keverünk, hogy egy nagy tálban kell összekeverni mindent, akkor a tálat csak feldobjuk a mérlegre, kimérjük az első hozzávalót, majd nyomunk egy nullázó gombot a mérlegen, és anélkül, hogy másik tállal méricskélnénk, adhatjuk hozzá a következő alapanyagot, azt is lemérjük, és így tovább. Azért nem állítom azt, hogy mérleg nélkül képtelenség sütni, ez tényleg az a kategória, ami megkönnyíti az életünket, és sok időt spórolunk vele. Később majd írok arról is, hogy milyen méricskélési trükkök vannak, ha éppen nincs mérlegünk.

9. Robotgép
Ez, azt gondolom, tényleg alap. Aki úgy gondolja, hogy annyira vaslady, hogy a napi TRX edzését kihagyja egy kis sütés kedvéért, az dobja el a robotgépet, és verje föl kézi habverővel a tojásfehérjét, tejszínhabot, stb. Aki mégsem szeretné ilyennel szórakoztatni magát, az szerezzen be egy robotgépet, mert iszonyat jól jön! Általában habverőfej (képen), és tésztadagasztó jár hozzá, de olyat is lehet találni, amihez botmixer rész is van. Döntsük el, mire van szükségünk!

 

 Jöjjenek a sütőformák!

Azt adottnak vettem, hogy a sütőhöz mindenkinek van egy nagy gáztepsije, ami egy lapos, nagy felületű tepsi. Ezen tudunk kekszeket, apró sütiket sütni, és használhatjuk laposabb piskóták készítéséhez (pl. piskótarolád), vagy kalácsok, bejglik sütéséhez.

 

image

 

10. Szögletes tepsi

Egy hagyományos, szögletes tepsi mindig jól jön. Kevert sütiknek, nagyobb piskótáknak, kelttésztáknak. De különböző krémes desszerteket is összeállíthatunk benne, mint pl. somlói galuska, tiramisu. Én ebben a tepsimben szoktam sütni a browniet, mert az alja kivehető, így, ha kész, már tálalhatom is. (Martha Stuart kollekció, Brownie pan, netről lehet rendelni.)

 

11. Muffin sütő

Persze a szüleink is felnőttek muffin nélkül, de ezt most azért vettem bele az alapfelszerelések közé, mert úgy gondolom, hogy aki kezdő sütés terén, az bátran próbálkozhat a muffinnal. Egyszerű bekeverni a tésztáját, sok mindennel lehet ízesíteni, gazdagítani, és a sütése sem nagy ördöngősség. Igazi “tanuló” süti! 😉

(Muffin receptjeimet itt találod!)

 

image

 

 

12. Tortaforma

Ez egy kapcsos tortaforma, amiben a különböző kerek piskótákon kívül olyan tortákat tudunk elkészíteni, amiket nem tudunk (vagy nem ajánlott) kifordítani a formából. Ilyen például a sajttorta, vagy egy zselatinos, hűtős joghurtkrémes torta. Ezeket egy zárt formából nem tudnánk kiemelni, és szeletelni is nehézkes lenne. Ilyenkor jön jól a kapcsos forma. Amikor kész a süti, csak kikapcsoljuk a kör oldalát (esetleg előtte körbevágjuk éles késsel a süti szélét), és máris egy “tálcán” van a tortánk. Ha valaki most ruházna be egyre, én a 24-26 cm-es átmérőjű formát ajánlom. Ez egy normál méretű torta, amiben 12-16 szeletes tortákat lehet sütni, tökéletes egy családi szülinapra. De létezik a formából több méret is. Nekem még egy 18 cm-es átmérőjű van, ez tökéletes a hétköznapi tortákra, amiket csak kettőnknek készítek itthonra.

(Torta receptjeimet itt találod!)

 

13. Piteforma

Pár centi magas szélű, kerek forma, hullámos oldallal. Különböző pitékhez, omlós vagy linzertésztához kitűnő. Ebből sem árt egy, bár az ügyesebbek egy kapcsos tortaformába is be tudják játszani a pitét. Ennek a példánynak itt, kivehető az alja, tehát a kész sütinél, csak alányúlunk, és máris tálcán van a remekmű. (IKEA-ban is lehet kapni jó formát, kivehető aljjal. A képen szereplő darabot én a Tescoban lőttem.)

(Pite receptjeimet itt találod!)

 

 

Szerintem ennyi az alap hadi felszerelés a sütéshez, ezekkel már egészen sok mindent el tudunk készíteni, többféle süteményt ki tudunk próbálni. A cuccok beszerzéséhez adnék még pár tippet, és szeretném leszögezni, hogy a következő sorok mögött nincs semmiféle reklám vagy PR szöveg, csupán a saját tapasztalataimat osztom meg. Manapság már a legtöbb hypermarketben van konyharészleg, ahol a fenti cuccok többségét be lehet szerezni. Érdemes körbenézni az IKEA-ban is, és ha ráérünk, keresgéljünk külföldi webshopokban. Jó akciókat lehet kifogni, sokszor a szállítás is ingyenes (a szállítási határidő ilyenkor 20-30 nap), és nagy kínálattal dolgoznak.

Sütőformák terén nálam a Zenker márka vált be nagyon, illetve a fent említett IKEA-s és Tesco-s piteforma. A Korona márkával már párszor befürödtem, sütés közben a forma bevonata megfogta (beszínezte) a piskótámat, és egy tortaformámról a mai napig nem tudtam levakarni a ragasztót, amivel a csomagolást rögzítették, pedig már sok mindent próbáltam. Inkább vegyünk kevesebb cuccot, de az legyen minőségi – én ezt vallom.

 

+1 tipp: Nem árt, ha van otthon sütőpapírunk. Sok mosogatástól kímélhetjük meg magunkat, ráadásul bizonyos sütik is nagyobb biztonságban vannak, ha kibéleljük a formát sütőpapírral. Én nemrég beszereztem egy szilikon sütőlapot, amivel a sütőpapírt lehet helyettesíteni pl. kekszsütésnél, meg persze bármikor, amikor mondjuk a gáztepsit kell letakarni. Természetesen ezt egy tortaformába nem tudom belegyömöszölni. 🙂

extra +1 tipp: Az sem árt, ha a sütésnél kéznél van a pasink/csajunk/férjünk/feleségünk/barátunk/lakótársunk, aki meg tud nyugtatni bennünket a legnagyobb idegbaj közepette is. Mert bármennyire is igyekszünk, előfordulhat olyan, hogy valami nem úgy jön össze. (Van ez így nálam is.) Nem sül át, megég, becsomósodik, kitudja. Ilyenkor pedig jól jön valaki, aki megnyugtat, hogy így is biztos finom lesz, majd legközelebb jobban sikerül, és megfogja a kezedet, még mielőtt a csukott ablakon keresztül zúznád ki az utált kis sütiket.

 

De ha megfogadjátok, amit az elején írtam a szeretetről, akkor az összeesett habot is boldogan fogjuk kanalazni, a megégett kiskifliket is szívesen rágcsáljuk, mert sok-sok szeretettel készült. Süssetek, próbálkozzatok, kísérletezzetek, kreatívkodjatok, mert sütni jó, és szerintem minden nap kell egy kis édesség!

 

photo 1

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!