Sütit akarok!

Alapok 2. rész - Kefíres poharas piskóta - az elronthatatlan

Folytatódik a sütési alapkurzus, ahol lépésről lépésre megnézzük hogyan készülnek az “alapdarabok”, amikből aztán kedvünkre építkezhetünk az édességbirodalomban. A piskóták világából elsőként a kefíres piskótát mutatom meg, ami tényleg nagyon egyszerű, bárkinek sikerül! Ha kezdő vagy sütés terén, akkor szerintem ezzel indíts! De a haladóknak is jól jöhet a variálhatósága miatt.

 

image

 

Ez egy könnyű, morzsálódó piskótatészta, amit nagyon sok mindenhez használhatunk. Süthetjük nagy, szögletes tepsiben, gyümölcsökkel vagy dióval megszórva, vagy készíthetünk tortát is belőle. Önmagában is nagyon finom íze van, úgyhogy ha gyors édesség kell, jöhet is egyből egy kis lekvár vagy csokiöntet a tetejére, és már kész is vagyunk.

A cukrászati nagylexikonban (ha van ilyen) biztosan nem a piskóták között találnánk, mert inkább a kevert tészták családjába tartozik, de az állaga miatt abszolút jogos a ‘piskóta’ elnevezés. Az elkészítése rém egyszerű, egy nagy tál és egy kézi habverő elég hozzá, nem kell a tojáshabbal bajlódni, a többi hozzávalót pedig a kefíres pohárral mérjük ki, úgyhogy gyerekjáték lesz ez, csapjunk bele!

 

image

 

 

image

 

Hozzávalók (24-26 cm-es tortaformához):

1 pohár kefír

2 db tojás

1 pohár cukor

1 zacskó vanillincukor / 2 ek. házi vaníliás cukor

1/3 pohár étolaj

2 pohár finomliszt

1 zacskó sütőpor

1 csipet só

(A pohár mértékegység mindig a kefíres pohárra vonatkozik.)

 

  1. Egy nagy tálba borítjuk a kefírt, hozzáadjuk a két egész tojást és egy kézi habverővel elkverjük.
  2. Majd beletesszük a cukrot, vanillincukrot, és hozzáöntjük az olajat. Így is keverünk rajta egyet, amíg minden jól eloszlik a masszában. Nem kell habosnak lennie, nem kell a kétszeresére duzzadnia, semmi extra. 🙂
  3. Végül jöhet a liszt, a sütőpor és egy csipet só, ami minden jó édességbe kell. Ezeket is elkeverjük. Szép, fényes, homogén masszát kapunk.
  4. Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, majd előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e már.

 

Elárulhatom, hogy anno a pasimnak ez volt az első önálló sütije. Muffintepsiben sütötte, lekvárral töltve, igazi mestermű lett. És komolyan mondom tök egyedül csinálta elejétől a végéig! Úgyhogy aki még kételkedne saját magában, most kapja elő a habverőt, és hajrá! 😉

 

image

 

Most pedig jöjjön néhány tipp, felhasználási javaslat:

Tortasütéshez:

Ez a piskóta tökéletes torták készítéséhez is. Ha azonban emeletes tortát szeretnénk, az alsó szinthez válasszunk másik piskótát, mert ez annyira könnyű, morzsálódó, hogy félő, hogy nem tartja meg a ránehezedő súlyt.

A fenti mennyiség elég egy 24-26 cm-es tortaformához, és az így megsült piskótát ketté tudjuk vágni, be tudjuk tölteni bármilyen krémmel. Ha magasabb tortát szeretnénk, vagy három piskótalapra van szükségünk, akkor készítsük el (ugyanúgy 24-26 cm-es formában) a fenti mennyiség kétszeresét.

 

Kakaós piskótához:

A fenti mennyiséghez a liszt hozzáadásakor keverjünk 2-4 evőkanál cukrozatlan kakaóport.

 

Mit adhatunk még a piskótatésztához?

A tésztába keverhetünk különböző fűszereket, pl. fahéj, gyömbér, szegfűszeg, így nagyon különlges ízhatást érünk el.

Gazdagíthatjuk a tésztát gyümölcsökkel, de arra számítani kell, hogy a gyümölcsök nem maradnak meg a tészta tetején, hanem lesüllyednek. Így nagyon finom íze lesz, de látványra nem olyan szép.

Sokszor teszek ebbe a piskótába darált diót, mogyorót vagy mandulát. Nagyon feldobja, csak ajánlani tudom! Pontosan nem szoktam lemérni, de a fenti mennyiséghez max. 1 pohárnyi darált magvak adjunk. (Én plusszban adtam hozzá, nem vettem el a lisztből.)

 

Mit tegyünk, ha nincs otthon kefír?

Én már készítettem ezt a piskótát joghurttal is, tökéletes lett! 😉

 

Mit ronthattunk el, ha nem emelkedik meg?

Nálam is előfordult már ilyen, ne vegyük zokon. Mivel ezt a tésztát a sütőpor “emeli meg”, elsődlegesen erre gondoljunk: beletettük-e egyáltalán a tésztába? vagy eleget tettünk-e bele? Valamennyire a kefír minősége is számít, de azért annyit nem nyom a latban. Én nem ragaszkodom egyik márkához sem, erre vonatkozóan nincs tuti tippem.
Ha visszagondolva mindent jól csináltunk, akkor egyszerűen csak fogjuk az univerzumra. Sütési gyakoriságtól függően mindenkire jut évi egy-két eset, amikor egyszerűen nincs rá más magyarázat, valamiért nem úgy sikerül. Akkor sem, ha már századszorra készítjük el. Semmi gond, ne boruljunk ki, essünk neki újra!

 

Receptek a blogról, amihez kefíres piskótát használtam:

 

Az epres Oreo torta is ezzel a piskótával készült!

1

 

Pohárkrémekhez is tökéletes választás, például ehhez a piros bogyós Túró rudi pohárkrémhez!

2

 

És ha valaki egy nagy projektre vállalkozik, íme a hamburger torta, szintén kefíres piskótából!

2

 

Ha megcsináltátok, gyertek a facebookra is, és meséljétek el, hogy sikerült!

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrásné Hajgató says:

    Édes kicsi ötlet adom. Nagyon jól sikerült ma is a kis tortám a te recepteddel, pedig volt mellette eszterházi, rizs torta, áfonya öntet, de a te recepted volt a legjobb.Egy főzött csokikrémmel^+ baracklekvárral megkentem, apró színes tojás cukorral díszítettem.Csoda finom volt. Acsaládom apraja nagyja itt volt.Nagy öröm volt számomra vendégül látni őket. Köszönöm köszönöm Éva mama

  2. Andrásné Hajgató says:

    Nagyon jól sikerült a névnap. Köszönöm a jó receptet. Majd kattingatok még ide hozzád jó receptekért.Éva mama

  3. Ohh, Éva mama, ez gyors volt! Örülök, hogy ez is tetszik! Ennyi unokának aztán kell sütni bőven! 🙂

  4. Andrásné Hajgató says:

    Kicsi Gertikém!
    Szuper jó lett a receptedből a piskóta. Öt tojásból sem sütök különbet. Köszönöm köszönöm Éva mama

  5. Andrásné Hajgató says:

    Nem tudtam várni, gyorsan bekevertem, egykis tortaformába és most sül . Tettem bele egy pohárka diót a tésztába , nagyon egyszerü , jó kis állaga lett. Kiváncsian várom milyen lesz. Majd jelentkezem. Éva mama

  6. Andrásné Hajgató says:

    Drága Gerti!!
    Hétfőn lesz Abigél névnapja . Sütök neki egy kistortát ezzel a recepttel. Köszi köszi Éva mama / nyugodtan tegezzék/
    Öt unokám van, Ádám26, Evelin 20, Nóra14 ,Zsófi11, ésAbigél 7, nagyon szeretek nekik sütni főzni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!