Sütit akarok!

Klasszikus N.Y. cheesecake

Cheesecake, azaz sajttorta. Abból is a klasszikus new york-i verzió következik, ahol a krémsajtot tejföllel gazdgítjuk, így lesz igazán krémes, lágy a sajttorta. Annyira egyszerű, és mégis fenomenális ízkombináció.

 

image

 

Annyi sajttorta szerepelt már a blogon, és ez a csodás kis gyönygyszem eddig valahogy kimaradt. Pedig ez a sajttorták alfája és omegája, az tuti. Minden innen indul. Ezt kell elkészíteni, aztán jól megszeretni. Traktálhatnálak benneteket a sajttorták bámulatos történelmével, miszerint is már az ókori görögök is készítettek valami hasonló desszertet, és hogy az első sajttorta receptet egy angol szakácskönyvben találták a 14. században, de nekünk most csak az a fontos, hogy a csodálatos újvilági telepesek kikísérletezték a krémsajtot, méghozzá azt a krémsajtot, amiből a sajttorták készülnek.

Aztán persze az is nagy mázli a világ boldogságfaktorának szempontjából, hogy a new yorkiak rájöttek arra, hogy ha egy kis tejföllel dúsítják a krémsajtot, akkor még lágyabb, még krémesebb, még csodálatosabb sajttortát tudnak készíteni. Ez kéremszépen egy olyan fajta, amelyik még 3-4 nap múlva is krémes, nem szárad meg.

 

image

 

 

image

 

Hozzávalók a sajttortához (24-26 cm-es formához):

250 g zabkeksz

120 g vaj olvasztva

500 g mascarpone

250 g tejföl

2 csapott ek. liszt

150 g cukor

2 zacsi vanillin cukor (még jobb a házi vaníliás cukor)

fél citrom reszelt héja

3 db tojás

 

A sajttorta elkészítése:

 

  1. A kekszet megdaráljuk és összekverjük az olvasztott vajjal. Ezt a mixet a tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 160 fokos sütőben 10 percig sütjük.
  2. Amíg a kekszréteg hűl, összeállítjuk a sajtkrémréteget. A tojásokon kívül minden hozzávalót kimérünk egy nagy tálba, majd robotgéppel alaposan összekeverjük.
  3. Legvégül adjuk hozzá a tojásokat, egyenként, mindig jól elkeverve.
  4. A krémet a kekszrétegre öntjük, majd a 150 fokos sütőbe toljuk. Érdemes egy tepsiben vizet tenni a sütő aljába, ettől szebben sül.

 

Kb. 40-45 percet sül a torta. Ha még remeg a közepe, már elzárhatjuk. Fontos, hogy hagyjuk fokozatosan kihűlni, úgyhogy a legjobb, ha kinyitjuk egy kicsit a sütő ajtaját, és hagyjuk ott bent lehűlni. Később a hűtőben is lubickolhat egy-két órát, vagy akár egy éjszakát is.

 

image

 

Ígérem, hogy ennél csodásabb sajttorta-élménye nem lesz senkinek! Tuti siker, nem bonyolult, és még tényleg nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna!

Ha tetszett ez az egyszerű, de nagyszerű recept, gyere a facebookra is! 🙂

 

image

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Alida Szalai says:

    Mindig ezt a receptet használom, egyszerűen elronthatatlan. Nálunk ez a favorit, minden alkalomra megfelel, egyszerre nagyon egyszerű és mégis elegáns desszert, mindenki imádja! 🙂
    Egy kalória-adatot tudsz rá írni?

  2. Alida Szalai says:

    Mindig ezt a receptet használom, egyszerűen elronthatatlan. Nálunk ez a favorit, minden alkalomra megfelel, egyszerre nagyon egyszerű és mégis elegáns desszert, mindenki imádja! 🙂
    Egy kalória-adatot tudsz rá írni?

  3. Köszönöm szépen! Próbáld ki az összeset a blogról! 😉
    Jó sütést!

  4. málnapuding says:

    Ezer hála ezért a szuper alapreceptért, Gerti! 🙂 <3 Ahányszor sajttortát készítek, mindig a Te receptedet használom. Ma eperszósszal fog készülni…;)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!