Sütit akarok!

Erdei gyümölcsös gesztenyés pohárkrém

Igazi last minute karácsonyi desszert, mert kb. 15 perc az elkészítése a konyhába lépéstől számítva és jó esetben minden van hozzá a mélyhűtőben, vagy a kamrában. Mégis meg van benne a karácsony íze, és még az is belapátol egy pohárral belőle, aki amúgy állítja, hogy ő nem szereti a gesztenyés dolgokat. True story. 🙂

 

image

 

Nagyon jól szoktak jönni az ilyen last minute receptek akkor, amikor a család dec. 23-án kitalálja, hogy mégiscsak inkább nálad legyen az ünnepi vacsora, amikor a kutyus megajándékozza magát pár rúd bejglivel az asztalról (nálunk csak olyan volt eddig, hogy a tepsiben kelő buktákat puszilta be Fánika), vagy ahogy én jártam: felhív a Petőfi TV, hogy holnap jönnének forgatni és mutatnék-e valami karácsonyi gyors desszertet. Hát hogyne!

Kis szerénységgel állíthatom, hogy nagyon profin abszolváltam a feladatot, mert érkezésük előtt pár órával még fogalmam sem volt róla, hogy mit fogok csinálni, úgyhogy teljesen életszerű volt, hogy MOST gyorsan kell kitalálni, hogy mi legyen az. Ilyenkor szerintem mindenki bekukkant a hűtőbe, a kamrába, meg a mélyhűtőbe, és elkezdi fejben összekombinálni az ízeket, a színeket, a textúrákat. Én legalábbis igen. Így született az alábbi pohárkrém (amúgy jegyezzétek meg: a pohárkrém mindig megoldja a problémákat, legyen szó váratlan vendégekről, vagy rosszul sikerült piskótáról), ami nekem a gesztenyétől, a narancstól és a forró gyümölcsragutól abszolút ünnepi fogás. Ja, és persze a rumtól! 🙂

 

image

 

Hozzávalók (6 adaghoz):

1 csomag babapiskóta

2 dl tej

250 g gesztenyepüré

fél + fél dl rum

porcukor

2 dl tejszínhab

250 g mélyhűtött eredei gyümölcs

1 narancs/citrom

2 ek. vaníliás cukor

1 ek. cukor

 

Elkészítés:

  1. A mirelit gyümölcsöt feltesszük egy lábosban főni, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és belereszeljük a narancs (vagy citrom) héját. Pár percig főzzük és hagyjuk, hogy a víz elpárologjon róla. 5-6 perc után le is húzhatjuk a tűről, lehetőleg egy hideg felületre, hogy gyorsabban hűljön.
  2. A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát kikeverjük a porcukorral (ez ízlés szerint megy, tessék bátran kóstolni, de azért hagyjatok a desszertbe is), és fél dl rummal. A tejszínt habbá verjük, majd azt is óvatosan a gesztenyéhez forgatjuk. A tejszínről már sokat regéltem, keressetek min. 30%-os zsírtartalmú tejszínt, mert az fixáló nélkül is tök jól felverődik és megtartja az állagát. A legjobb, ha találtok 35%-os tejszínt a piacon árusító néniknél.
  3. A babapiskótákat megáztatjuk egy kis rumos tejben. Ehhez érdemes a tejet megmelegíteni egy kicsit, mert ezt könnyebben felszívja a piskóta, mint a hideg folyadékot.
  4. A megáztatott piskótadarabokat a poharak aljába pakoljuk, erre jön a gesztenyekrém, majd a gyors gyümölcslekvár.

Ha amúgy is last minuteben dolgozunk, akkor a gyors lekvár úgyis meleg lesz még, de ha jobbak voltunk time managementben, akkor is érdemes úgy időzíteni, hogy a lekvár még meleg legyen tálalásnál.

 

image

 

Díszítési tipp: A poharak szélén végighúzunk egy citromot vagy narancsot, majd kristálycukorba forgatjuk. Ettől olyan mesebeli, jégvarázsos hangulata lesz a desszertnek és senki nem fogja elhinni, hogy csak 15 percet töltöttünk a konyhában. Mondjuk nekem erről a pohárdíszítésről mindig az jut eszembe, hogy a 90-es években, amikor anyukám Martinit kért valahol, azt is ilyen pohárban adták, és ölni tudtam volna azért, hogy lenyalogathassam a cukrot. De hát, valahol ez is nosztalgikus, és a karácsonyban mindig van egy kis nosztalgia. 🙂

Íme egy szokatlan kép: Így készült címmel. Az adás dec. 23-án lesz este 21.00 órtáól az m2, Petőfi TV-n, de majd az archívumba is felkerül és lehet online nézegetni.

 

image

 

Ha last minute, ha nem, nagyon vidám karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek! Egy a lényeg: legyen valami süti az asztalon, és akkor már nagy baj nem történhet. 🙂

Várlak benneteket a facebookon is, meg persze személyesen a boltban is! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!