Sütit akarok!

Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta

Ultimate karácsonyi, ünnepi torta. Egyszerűségében is szép, ahogy a kis mandarinhéjak és vaníliamagok kikukucskálnak belőle. Nem utolsó sorban pedig teljes adventi ízorgia!

 

23

 

Tegnap egész nap azon szenvedtem, hogy kéne sütni valamit, de nem tudtam magam rávenni. Este aztán elmentem a közeli Aldiba mindennapi kenyerünkért, tejünkért, és akkor megcsapott az ihlett. Leakciózták a fűszeres Spekulatius kekszet, és akkor rájöttem, hogy nem fogok megmenekülni az esti sütés elől..na nem mintha nagyon akartam volna. 🙂

Imádom a sajttortát, és már régóta ki akartam próbálni egy olyan változatot, ahol a kekszréteget ízesítem. Ráadásul pont tegnap kaptam meg az egyik legjobb barátnőmtől, hogy nem szép dolog, hogy még nincs sajttorta recept a blogon. Na rajtam nem múlik! Hugikám, minden kívánságod így teljesüljön!
Sokan megijednek a sajttortától (akkor is ha kóstolásról van szó, ha sütni kell, meg pláne), pedig szerintem egy konyhában kicsit is járatos, jóképességű ovis is össze tudja dobni, ha begyújtják neki a sütőt. Nekem a sajttorta volt az egyik első torta, amivel tizenévesen egyedül próbálkoztam. A “tésztáját” konkrétan homokozni kell, a sajtkrémes masszát pedig csak összekeverni és ráönteni a kekszrétegre. A legnehezebb rész az, hogy amikor megsül, még legalább egy órát a sütőben kell hagyni, nyitott ajtónál, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen a kis csoda. Szóval így esett, hogy kedd este 21.02-kor nekifogtam a sajttortának.

 

17

 

 

Egy 18-20 cm átmérőjű tortaformához:

Kekszréteghez:

150 g spekulatiuskeksz, morzsásítva

75 g vaj/Rama olvasztva

1 kis kanál mézeskalácsfűszerkeverék (én nem találtam elég fűszeresnek a kekszet)

 

Sajtkrémes részhez:

250 g mascarpone (DeSpar márka tökéletes – Spar sajátmárka)

1 dl tejföl

75 g cukor

1 zacsi vanillincukor

1 vaníliarúd kikapargatott magjai (olyan szépek!:) )

1,5 ek. liszt

3 mandarin leve és héja (rost is mehet bele)

2 db kicsi tojás

 

Bekapcsoljuk a sütőt 165 fokra. Én a formámat már (!) körbetekerem két réteg alufóliával, és egy sütőlapra állítom, így megy a sütőbe. Hogy miért ‘már’? Nem jó buli a sütő aljáról levakarni az odaégett vajat, ami a rosszul záródó formából kifolyik…khmmm…tapasztalatból tudom. A kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal, és a fűszerkeverékkel, ha teszünk bele. Most pedig jöhet a nosztalgiázás, kiskori játszótéri élmények felidézése: a kekszmorzsát belehomokozzuk a formába, jól lenyomkodjuk az aljára. Én egy kis kérget is szoktam tenni a szélére. Mindeközben rendkívül mókásan nézek ki, mert egy eldobható gumikesztyűt húzok a kezemre, hogy ne kelljen az este hátralevő részét azzal tölteni, hogy a vajas kekszmorzsát kapirgálom a körmöm alól. A keksz mehet a sütőbe, 10 perc elég neki, utána vegyük ki és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Ezalatt pont meg tudjuk csinálni a krémet: a krémsajtot kézimixerrel összekeverjük a cukorral és a tejföllel, majd hozzáadjuk a lisztet. Jöhet a vanillincukor és a vanília magocskák is. (A megmaradt vaníliarudat nehogy kidobjuk! Én egy üveget kineveztem házi vaníliáscukor tartónak, ebbe teszem a használt rudakat és mindig felöntöm kristálycukorral. Teljesen más, mint a bolti zacskós!) Mehet bele a mandarin leve és héja is. Végül pedig a tojások, külön-külön, 2-2 percig tovább keverve a robotgéppel. Ha készen vagyunk, öntsük a kekszrétegre és toljuk be a sütőbe. 45-50 perc alatt megsül, és ahogy az elején már utaltam a legnagyobb kihívásra: hagyjuk egy éjszakán keresztül a sütőben kihűlni, vagy tegyük hűvösre. Ha úgy látjuk, hogy még remegős a közepe, akkor tökéletes! Ha kihűl, meg fog szilárdulni és szépen tudjuk majd vágni. Ha sütés közben azt látjuk, hogy barnul a teteje, akkor ellenőrizzük a sütő hőfokát, majd takarjuk le alufóliával a torta tetejét.

 

 

Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta

10

 

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia! Igen, a receptben alapvetően úgy szerepel, hogy a héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk, ez megy bele. De ha találsz mandarinkonzervet, azt is beleteheted, nagyon szépen le van hártyázva a gyümölcs.:)

  2. hogolyo says:

    Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy a mandarint hogy teszed bele? Csak kinyomkodod a levét és lereszeled a héját? Vagy mandarin szeleteket is teszel bele? Köszi 🙂

  3. Örülök, hogy nagy sikert aratott!:)) próbáld ki a többi sajttortát is!;)

  4. Éva Lánczi says: (előzmény @Gerti)

    Igen, de azért öröm az ürömben, hogy a sajttorta szuper lett, igaz, nem ezt csináltam meg, hanem a gesztenyéset, de 10p alatt elfogyott az egész:) úgyhogy thx és legközelebb figyelmesebben olvasok:)

  5. Uhh, szegény. Az nem jó program. 🙁
    De legközelebb már tudni fogod!:)

  6. Éva Lánczi says:

    És tegnap este megtudtam, milyen az, amikor nem tekered be alufóliával a sütőformát:( Énhülye.

  7. Az enyém egy 18cm-es formában sült. Azért írtam 18-20 cm-es formát, mert a huszasba is jó ez a mennyiség, csak úgy egy picit laposabb lesz. 😉

  8. Judit Giuditta Szekeres says:

    20 centis formában és ilyen magas? nagyon szép. én 15-ös formában szoktam sütni,kb. ugyanilyen mennyiségű krémmel és nem szokott ilyen magas lenni.

  9. Berta Tonelli says:

    Köszönöm a külön ajánlast, nagyon szépséges!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!