Ultimate karácsonyi, ünnepi torta. Egyszerűségében is szép, ahogy a kis mandarinhéjak és vaníliamagok kikukucskálnak belőle. Nem utolsó sorban pedig teljes adventi ízorgia!
Tegnap egész nap azon szenvedtem, hogy kéne sütni valamit, de nem tudtam magam rávenni. Este aztán elmentem a közeli Aldiba mindennapi kenyerünkért, tejünkért, és akkor megcsapott az ihlett. Leakciózták a fűszeres Spekulatius kekszet, és akkor rájöttem, hogy nem fogok megmenekülni az esti sütés elől..na nem mintha nagyon akartam volna. 🙂
Imádom a sajttortát, és már régóta ki akartam próbálni egy olyan változatot, ahol a kekszréteget ízesítem. Ráadásul pont tegnap kaptam meg az egyik legjobb barátnőmtől, hogy nem szép dolog, hogy még nincs sajttorta recept a blogon. Na rajtam nem múlik! Hugikám, minden kívánságod így teljesüljön!
Sokan megijednek a sajttortától (akkor is ha kóstolásról van szó, ha sütni kell, meg pláne), pedig szerintem egy konyhában kicsit is járatos, jóképességű ovis is össze tudja dobni, ha begyújtják neki a sütőt. Nekem a sajttorta volt az egyik első torta, amivel tizenévesen egyedül próbálkoztam. A “tésztáját” konkrétan homokozni kell, a sajtkrémes masszát pedig csak összekeverni és ráönteni a kekszrétegre. A legnehezebb rész az, hogy amikor megsül, még legalább egy órát a sütőben kell hagyni, nyitott ajtónál, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen a kis csoda. Szóval így esett, hogy kedd este 21.02-kor nekifogtam a sajttortának.
Egy 18-20 cm átmérőjű tortaformához:
Kekszréteghez:
150 g spekulatiuskeksz, morzsásítva
75 g vaj/Rama olvasztva
1 kis kanál mézeskalácsfűszerkeverék (én nem találtam elég fűszeresnek a kekszet)
Sajtkrémes részhez:
250 g mascarpone (DeSpar márka tökéletes – Spar sajátmárka)
1 dl tejföl
75 g cukor
1 zacsi vanillincukor
1 vaníliarúd kikapargatott magjai (olyan szépek!:) )
1,5 ek. liszt
3 mandarin leve és héja (rost is mehet bele)
2 db kicsi tojás
Bekapcsoljuk a sütőt 165 fokra. Én a formámat már (!) körbetekerem két réteg alufóliával, és egy sütőlapra állítom, így megy a sütőbe. Hogy miért ‘már’? Nem jó buli a sütő aljáról levakarni az odaégett vajat, ami a rosszul záródó formából kifolyik…khmmm…tapasztalatból tudom. A kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal, és a fűszerkeverékkel, ha teszünk bele. Most pedig jöhet a nosztalgiázás, kiskori játszótéri élmények felidézése: a kekszmorzsát belehomokozzuk a formába, jól lenyomkodjuk az aljára. Én egy kis kérget is szoktam tenni a szélére. Mindeközben rendkívül mókásan nézek ki, mert egy eldobható gumikesztyűt húzok a kezemre, hogy ne kelljen az este hátralevő részét azzal tölteni, hogy a vajas kekszmorzsát kapirgálom a körmöm alól. A keksz mehet a sütőbe, 10 perc elég neki, utána vegyük ki és hagyjuk egy kicsit hűlni.
Ezalatt pont meg tudjuk csinálni a krémet: a krémsajtot kézimixerrel összekeverjük a cukorral és a tejföllel, majd hozzáadjuk a lisztet. Jöhet a vanillincukor és a vanília magocskák is. (A megmaradt vaníliarudat nehogy kidobjuk! Én egy üveget kineveztem házi vaníliáscukor tartónak, ebbe teszem a használt rudakat és mindig felöntöm kristálycukorral. Teljesen más, mint a bolti zacskós!) Mehet bele a mandarin leve és héja is. Végül pedig a tojások, külön-külön, 2-2 percig tovább keverve a robotgéppel. Ha készen vagyunk, öntsük a kekszrétegre és toljuk be a sütőbe. 45-50 perc alatt megsül, és ahogy az elején már utaltam a legnagyobb kihívásra: hagyjuk egy éjszakán keresztül a sütőben kihűlni, vagy tegyük hűvösre. Ha úgy látjuk, hogy még remegős a közepe, akkor tökéletes! Ha kihűl, meg fog szilárdulni és szépen tudjuk majd vágni. Ha sütés közben azt látjuk, hogy barnul a teteje, akkor ellenőrizzük a sütő hőfokát, majd takarjuk le alufóliával a torta tetejét.
Szia! Igen, a receptben alapvetően úgy szerepel, hogy a héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk, ez megy bele. De ha találsz mandarinkonzervet, azt is beleteheted, nagyon szépen le van hártyázva a gyümölcs.:)
Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy a mandarint hogy teszed bele? Csak kinyomkodod a levét és lereszeled a héját? Vagy mandarin szeleteket is teszel bele? Köszi 🙂
Örülök, hogy nagy sikert aratott!:)) próbáld ki a többi sajttortát is!;)
Igen, de azért öröm az ürömben, hogy a sajttorta szuper lett, igaz, nem ezt csináltam meg, hanem a gesztenyéset, de 10p alatt elfogyott az egész:) úgyhogy thx és legközelebb figyelmesebben olvasok:)
Uhh, szegény. Az nem jó program. 🙁
De legközelebb már tudni fogod!:)
És tegnap este megtudtam, milyen az, amikor nem tekered be alufóliával a sütőformát:( Énhülye.
Az enyém egy 18cm-es formában sült. Azért írtam 18-20 cm-es formát, mert a huszasba is jó ez a mennyiség, csak úgy egy picit laposabb lesz. 😉
20 centis formában és ilyen magas? nagyon szép. én 15-ös formában szoktam sütni,kb. ugyanilyen mennyiségű krémmel és nem szokott ilyen magas lenni.
Köszönöm a külön ajánlast, nagyon szépséges!!