Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta

Ultimate karácsonyi, ünnepi torta. Egyszerűségében is szép, ahogy a kis mandarinhéjak és vaníliamagok kikukucskálnak belőle. Nem utolsó sorban pedig teljes adventi ízorgia!

 

 

Tegnap egész nap azon szenvedtem, hogy kéne sütni valamit, de nem tudtam magam rávenni. Este aztán elmentem a közeli Aldiba mindennapi kenyerünkért, tejünkért, és akkor megcsapott az ihlett. Leakciózták a fűszeres Spekulatius kekszet, és akkor rájöttem, hogy nem fogok megmenekülni az esti sütés elől..na nem mintha nagyon akartam volna. 🙂

Imádom a sajttortát, és már régóta ki akartam próbálni egy olyan változatot, ahol a kekszréteget ízesítem. Ráadásul pont tegnap kaptam meg az egyik legjobb barátnőmtől, hogy nem szép dolog, hogy még nincs sajttorta recept a blogon. Na rajtam nem múlik! Hugikám, minden kívánságod így teljesüljön!

Sokan megijednek a sajttortától (akkor is ha kóstolásról van szó, ha sütni kell, meg pláne), pedig szerintem egy konyhában kicsit is járatos, jóképességű ovis is össze tudja dobni, ha begyújtják neki a sütőt. Nekem a sajttorta volt az egyik első torta, amivel tizenévesen egyedül próbálkoztam. A “tésztáját” konkrétan homokozni kell, a sajtkrémes masszát pedig csak összekeverni és ráönteni a kekszrétegre. A legnehezebb rész az, hogy amikor megsül, még legalább egy órát a sütőben kell hagyni, nyitott ajtónál, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen a kis csoda. Szóval így esett, hogy kedd este 21.02-kor nekifogtam a sajttortának.

 

 

 

Egy 18-20 cm átmérőjű tortaformához:

Kekszréteghez:

150 g spekulatiuskeksz, morzsásítva

75 g vaj/Rama olvasztva

1 kis kanál mézeskalácsfűszerkeverék (én nem találtam elég fűszeresnek a kekszet)

 

Sajtkrémes részhez:

250 g mascarpone (DeSpar márka tökéletes – Spar sajátmárka)

1 dl tejföl

75 g cukor

1 zacsi vanillincukor

1 vaníliarúd kikapargatott magjai (olyan szépek!:) )

1,5 ek. liszt

3 mandarin leve és héja (rost is mehet bele)

2 db kicsi tojás

 

Bekapcsoljuk a sütőt 165 fokra. Én a formámat már (!) körbetekerem két réteg alufóliával, és egy sütőlapra állítom, így megy a sütőbe. Hogy miért ‘már’? Nem jó buli a sütő aljáról levakarni az odaégett vajat, ami a rosszul záródó formából kifolyik…khmmm…tapasztalatból tudom. A kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal, és a fűszerkeverékkel, ha teszünk bele. Most pedig jöhet a nosztalgiázás, kiskori játszótéri élmények felidézése: a kekszmorzsát belehomokozzuk a formába, jól lenyomkodjuk az aljára. Én egy kis kérget is szoktam tenni a szélére. Mindeközben rendkívül mókásan nézek ki, mert egy eldobható gumikesztyűt húzok a kezemre, hogy ne kelljen az este hátralevő részét azzal tölteni, hogy a vajas kekszmorzsát kapirgálom a körmöm alól. A keksz mehet a sütőbe, 10 perc elég neki, utána vegyük ki és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Ezalatt pont meg tudjuk csinálni a krémet: a krémsajtot kézimixerrel összekeverjük a cukorral és a tejföllel, majd hozzáadjuk a lisztet. Jöhet a vanillincukor és a vanília magocskák is. (A megmaradt vaníliarudat nehogy kidobjuk! Én egy üveget kineveztem házi vaníliáscukor tartónak, ebbe teszem a használt rudakat és mindig felöntöm kristálycukorral. Teljesen más, mint a bolti zacskós!) Mehet bele a mandarin leve és héja is. Végül pedig a tojások, külön-külön, 2-2 percig tovább keverve a robotgéppel. Ha készen vagyunk, öntsük a kekszrétegre és toljuk be a sütőbe. 45-50 perc alatt megsül, és ahogy az elején már utaltam a legnagyobb kihívásra: hagyjuk egy éjszakán keresztül a sütőben kihűlni, vagy tegyük hűvösre. Ha úgy látjuk, hogy még remegős a közepe, akkor tökéletes! Ha kihűl, meg fog szilárdulni és szépen tudjuk majd vágni. Ha sütés közben azt látjuk, hogy barnul a teteje, akkor ellenőrizzük a sütő hőfokát, majd takarjuk le alufóliával a torta tetejét.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »