Sütit akarok!

Osztrák császármorzsa - Kaiserschmarrn

Tél. Hósesés. Síelés. A nap fénypontja. Hütte. Átfagyott kezek melengetése. Forró leves. És A desszert: Kaiserschmarrn, a Smarni, azaz császármorzsa, ami nagyon különbözik az itthon elterjedt grízes-ragacsos változattól. Ez egy könnyed, de a mandulától ropogós, nagyon finom tészta, és általában valami szilva kompóttal tálalják. Nálam a szilva kiesik, így ezen a ponton én visszatérek az itthoni ízvilághoz, és jöhet a házi baracklekvár, porcukor.

 

fotó 2

 

Egyszerűen összedobható édesség, egy leves után főfogásként is megállja a helyét, de nem nagy titok, hogy lecsúszik ez “szimpla” desszertként is. Sőt, jól hangzik ez a havas lejtők, hütte dolog, de nálunk természetesen nem csak télen fordul elő a császár! 🙂

 

Hozzávalók:

5 tojás

8+4 dkg kristálycukor

5 dkg mandula

12 dkg liszt

5 dl tejszín

8 dkg vaj/Rama

 

Pusztán mosogatáscsökkentő szándékkal, én a fehérje felverésével kezdem, amihez apránként hozzáadok 4 dkg cukrot. Olyan gyorsan elkészül a tészta másik fele, hogy nem kell azon aggódni, hogy addig összeesik a felvert fehérje, viszont így nem kell elmosni a mixert. 🙂 Egyből emelhetjük a mixert a másik tálba, amibe beleütöttük a tojássárgákat, és kimértünk 8 dkg cukrot. Habosra keverjük, aztán átváltunk kézi habverőre. Felváltva adjuk hozzá a tejszínt és a lisztet, minden fázisnál csomómentesre keverjük. Végül jöhet a mandula: apróra vágva vagy szeletelve..itt most a darált, őrölt verzió nem lesz jó, mert pont az lesz a jó ebben a császármorzsában, hogy a lágy tészta mellett ráharaphatunk a manduladarabokra. Utolsó lépésként pedig óvatosan beleforgatjuk a habot a masszába.

A sütőt már előmelegíthetjük 180 fokra. Én most egy 20×30-as tepsibe raktam a masszát, de elférne egy kicsit nagyobban is, na jó sokkal kényelmesebb lett volna neki egy nagyobb. A tepsibe dobjunk 8 dkg vajat/Ramat és a sütben hagyjuk, hogy elolvadjon. Ezután lapátoljuk a masszát a tepsibe, és mehet a sütőbe. 20 perc múlva nekem már olyan volt a massza, mint egy felfújt. Ekkor kivettem, és egy spatulával kis darabokra “tördeltem”, szaggattam. Mehet vissza a sütőbe, még úgy 20-30 perc nekem kellett, de hogy ha nagyobb tepsiben csináljuk, lehet hogy elég 15-20 is, mert jobban elterül. Azzal számoljunk, hogy amikor kivesszük, még lágy a massza, aztán ahogy hűl, úgy szilárdul kicsit meg.

 

fotó 3

 

Tálalásnál jöhet a baracklekvár és a porcukor, de persze aki szereti a szilvát, főzze föl egy kicsit vanillincukorral meg fahéjjal, és a forró kompóttal tálalja, biztos finom. Ugyanígy isteni lehet erdei gyümölcsökkel, vagy fahéjas meggylekvárral.

Jó étvágyat, guten appetit!

 

PC130455

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!