Sütit akarok!

Banoffee sajttorta

Tervezgetem már egy ideje a banános sajttortát, de arra én sem számítottam, hogy ilyen brutális lesz. Igazi hétvégi torta! Tudjátok miért? Mert csak hétvégén van annyi időnk, hogy le tudjuk futni/ugrálni a bevitt kalóriákat.  🙂

A név elejét már elárultam: banán lakozik a tortában. A név másik fele pedig onnan jön, hogy az amerikai receptekben, ha a sütiben bármilyen formában karamell található (öntet, tejkaramella cukor, karamellizált bármi kis darabokban), akkor az már ‘toffee’. Magyarul egy banános-karamellás sajttortáról van itt szó, kérem szépen, de nem sokkal cukibb név az, hogy ‘Banoffee’?! (Tudom, hogy most mindenki mondogatja magában:)) ) A süti legegészésgesebbnek mondható része a zabkeksz, ami tudjuk, hogy ugyanúgy tartalmaz cukrot, stb. csak a hangzása olyan megnyugtató. Aztán jön a vajon karamellizált banán, a krémbe pedig zsíros mascarpone és karamellás csoki kerül. Az egészet leöntjük egy kis vajkaramella öntettel, csak hogy jobban csússzon!

Most már talán érthető, hogy miért kell egy szelet után lefutni a maratont! 🙂 Sebaj, kell egy kis élvezet! Vágjunk bele!

 

19

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

25 dkg zabkeksz (abban a csomagban, amit én vettem, csak 22 dkg van…bátran egészítsük ki bármilyen kekszmorzsával)

10 dkg olvasztott vaj

 

2 nagy banán

1 ek. vaj

4 ek. barnacukor

 

50 dkg mascarpone

1 dl tejföl

fél citrom leve és héja

1,5 ek. liszt

15 dkg kristálycukor

1 cs vanillincukor

3 egész tojás

1 doboz Toffiffee csoki (hagyjunk pár darabot a díszítéshez) / 1 tábla karamellel töltött Milka

 

A sajttortát a hűséges blogolvasóim már félálomban is összerakják (volt már karácsonyi kiadás, meg egy gesztenyés is). Összetörjük a kekszet morzsásra, majd lelocsoljuk az olvasztott vajjal, és amikor már olyan, mint a vizes homok, akkor belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. Figyeljünk, hogy egyenletes legyen, és jól nyomkodjuk le. 165 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük a kekszalapot. Kivesszük, hagyjuk hűlni.

Eközben már neki is estünk a karamellizált banánnak: nehogy megijedjünk, nem kell, hogy lelki szemeink előtt már a lángoló konyhánkat lássuk. A banánokat felkarikázzuk. Egy kis darab vajat egy teflonserpenyőben felolvasztunk, majd beledobjuk a banánkarikákat és meghintjük őket a barnacukorral (persze sima kristálycukorral is működik, de a barnacukornak selymesebb az íze). Ekkor pár percig bírjuk ki, hogy nem piszkáljuk a banánokat, hagyjuk a cukrot elolvadni. 1-2 perc után kevergethetjük, ha úgy látjuk, hogy valahol leragadna, leégne a cukor, de ez az egész karamellizálás nem kell, hogy hosszadalmas művelet legyen, csak egy picit szottyosodjon meg a banán, és ne maradjanak cukorkristályok. Egy deszkára kaparjuk ki a banánt és vágjuk kisebb darabokra. Ilyenkor már szinte egy pépes cucc az egész. Ezt öntsük a megsült kekszrétegre, és ezt is oszlassuk el egyenletesen.

Jöhet a sajtkrémréteg: mascarpone + tejföl + citrom + cukor + vanillincukor kézimexerrel elkever. Mehet bele a liszt, ezt is jól elkeverjük. A tojásokat egyenként adjuk a krémhez, és minden tojás után egy percig járassuk még a mixert. A csokit apró kokcákra, darabokra vágjuk, és legvégül ezt is belekeverjük a masszába. (Tipp: a mixeres kevergetések közben egy spatula vagy kanál segítségével szedjük le az edény oldalára felverődött darabokat, mert ezek kis csomókat alkothatnak a kész krémben, ha csak a végén szedjük le őket.) Az egész krémsajtos cucc mehet a banánréteg tetejére, és betoljuk a tortát a sütőbe. Ugyanúgy 165 fok, kb. 40-45 perc elég neki. Zárjuk le a sütőt, de a tortát hagyjuk benne, akár egész éjszakára is, vagy amikor már lehűlt, tegyük be a hűtőbe.

 

A vajkaramella szósz:

 

fotó 3

 

Általában a karamellnek az az egy trükkje van, hogy amikor első lépésként felolvasztjuk a cukrot, akkor addig nem szabad kavargatni, amíg el nem olvad. Tilos! Előkészületként 2 evőkanálnyi vajat olvasszunk fel a mikróban, és kb. 1 dl habtejszínt szintén melegítsünk meg. Egy tiszta serpenyőt tegyünk föl a tűzhelyre, majd szórjunk bele kristálycukrot. Nekem 5-6 evőkanál cukor volt, mire “elfedte” a serpenyő alját. Hagyjuk felolvadni. Amikor elolvadt, beleöntjük a vajat. Ez kicsit sisteregni fog, nem kell megijedni. Szilikonspatulaval, vagy fakanállal elkeverjük, aztán szépen lassan beleöntjük a tejszínt is. Lehet, hogy a kicsit hidegebb tejszín hatására a cukor megkeményedik. Ilyenkor sem kell pánikba esni, hagyjuk fent a gázon, kevergessük, és szépen lassan el fog olvadni az összeállt cukordarab. Ennél a pontnál én még kevertem bele egy kis kristálycukrot, hogy picit sűrűbb öntetet kapjak. Szóval ezzel még játszhatunk ilyenkor (plussz egy kis cukor, plussz egy kis tejszín). Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy ahogy az öntetünk kihűl, be fog sűrűsödni.

Aztán ne sajnáljuk ezt az aranyszínű, sűrű, bársonyos szószt a tortáról! Aki szereti a különlegességet, tehet egy kis sót a karamellszószba, igazán egyedi ízhatás!

Hát nem gyönyörű, ahogy minden réteg látszik?! A keksz, a banán, a csokidarabos sajtkrém, vajkaramella öntet….hmmmmm! Jó étvágyat, jó futást! 🙂

 

2

 

 

10

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Juci Mélykuti says:

    Azon gondolkoztam, hogy mennyire sajttorta fan lettél, bár ezt teljesen megértem. Aztán megláttam,h a 18-as formát 26-osra cserélted! 😀 Ez a tortácska meglehetősen überburtál finom lehet! :)))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!