Csipketerítő, egy csésze tea, vasárnap délután, és süteményillat lengi be a lakást. Ilyennek gondolok egy igazi békebeli teadélutánt. Ez történt most nálunk…persze a 21. századi békebeliség egy gasztroblogger familiában annyit tesz, hogy még le kell fotóznom, nehogy beleegyél! Na de utána! Megérte a várakozás. Ez egy olyan piskóta, ami több nap után sem szárad ki, nem fojtós, és eszméletlen finom magában is.
Már írtam a kedvenc párosaimról itt, na kéremszépen, felvenném a sorba a csoki-citrom kombót is. Az édes, bársonyos csokoládé találkozik a friss, üdítő, savanykás citrommal, hát mi kell még?!
Hozzávalók:
60 g vaj
3 tojás
150 g cukor
125 g liszt
1 citrom héja és fél leve
50 gr csokireszelék
A mázhoz:
porcukor és a citrom másik felének a leve
Először (csak a mosogatáscsökkentő intézkedésem, hogy ezt csinálom először) a tojásfehérjét felverjük habbá 50 g cukorral. Kezdetben csak a tojásfehérjét verjük magában, és amikor már habosodik, akkor kezdjük hozzáadni kanalanként a cukrot. Majd a vajat mixerrel felhabosítjuk 100 g cukorral, majd egyesével hozzáadjunk a 3 tojás sárgáját. Ehhez a masszához keverjük a lisztet, a csokireszeléket, a citromhéjat és a citrom levét. Legvégül pedig a fehérjehabot forgatjuk bele, nagy, könnyed mozdulatokkal, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Nekem bejött eddig az a tipp, hogy a habból egy kis részt gyors mozdulatokkal belekeverünk, ettől fellazul a massza, és utána már könnyebb beleforgatni a maradék habot.
Egy őzgerinc formát kivajazunk (nekem ilyenem van, tökéletes méret ehhez a sütihez), kilisztezünk, majd beletöltjük a tésztát. 35-40 perc alatt megsütjük, 170 fokon. Pár percig hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából. Amikor már langyosra hűlt a tészta, egy villával megszúrkáljuk a süti tetejét, és citromlével lekenjük. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, és ekkor jöhet rá a máz. A mázhoz 4-5 evőkanál porcukrot szitálunk egy tálba (itt tényleg fontos, hogy szitáljuk, így nem lesz csomós, szemcsés), majd először 1-2 kiskanál (!) citromlével elkeverjük. Folyamatosan, lassan adagoljuk a citromlevet (és a porcukrot, amikor kicsit túlhigítottuk :p ). Nem jó ha nagyon folyik, hiszen akkor le fog folyni a sütinkről is. Akkor jó, ha lassan terül szét. Nem kell semmi faxni, egy kenőkéssel vagy kiskanállal rákenjük a piskóta tetejére a mázat, az szépen elfolyik, és már csak díszítésként egy kis citromhéjat kell rá reszelnünk. Csodás!
Elő a nagyi porcelán teáskészletével, és süssétek meg ezt az egyszerűen nagyszerű édességet!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: