Ez egy kis meglepis gyors süti. Sima csokikrémes muffint terveztem, mert gyorsan összedobható, nem sül sokáig, cserébe jó pár napig friss marad. Most csak egy egyszerű kis díszítésre volt időm…bár ha jobban meggondolom nem nevezném díszítésnek a cukorkaszórást. 🙂
A meglepi része pedig ott jön elő, amikor az ember beleharap és a finom lágy tészta és a csokikrém között megleli a kis elrejtett marcipángolyót. Ki ne örülne egy kis marcipánnak?! Ugyan van egy-két barátom, ismerősöm, aki nem szereti a marcipánt, én ezt soha nem értettem. Azt, hogy valaki utálja a mazsolát, például, az tök normális. Én is utálom. Aszott kis izé, nem jó ízzel, nem jó állaggal. Na de a marcipánt hogy lehet nem szeretni?!
Kóstoljátok meg ezt a muffint, szeretni fogjátok! 🙂
Hozzávalók (12 nagyobb muffin + 3 kicsi):
350 g natúr joghurt
1 tojás
0,6 dl olaj
18 dkg cukor
2 zacsi vanillincukor
32 dkg liszt
1 zacsi sütőpor (kb. 8-10 g)
(mandulaaroma opcionális, csak figyeljünk, hogy színtelen legyen, különben ‘shrek-sütiket’ kapunk…bár ha az a cél, akkor hajrá:))
Töltéshez:
marcipán, kb. 5 dkg
15 dkg csoki (én most 5 dkg étcsokit és 10 dkg tejcsokit használtam)
150 g tejszín (min. 30%-os)
10 dkg vaj (tényleg vaj! most nincs cserelehetőség margarinnal, pfujj)
2 ek. porcukor
A muffin, mint minden kevert tészta borzasztó egyszerű. Veszünk egy nagy tálat és egy habverőt. Ennyi lesz a kellék. Kikeverjük a joghurtokat a tojással, az olajjal és a cukrokkal, ezután jöhetnek a száraz hozzávalók. És hoppá, máris készen vagyunk a tésztával! Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyünk papírkapszlit a muffintepsibe. Kanalazzunk minden mélyedésbe tésztát. Nekem ebből a mennyiségből most éppen 12 db nagyobb muffinom lett, és 3 db fért még a kisebb mélyedésű sütőbe. (Nemrég fedeztem fel, hogy kétféle tepsit gyártanak, de jó! Lehet sakkozni, hogy vajon ami papírkapszlim otthon van, az melyikbe jó? Vajon mekkora mennyiség ad ki pont egy tepsit egyiknél-másiknál?! Mással is szórakoztathatna minket a tepsiipar, de mindegy!)
Kb. 15 perc alatt megsülnek, tűpróval ellenőrizhetjük. Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd jöhet a farigcsálás. Én a lyukasztáshoz egy almacsumázót (így hívják?!) használtam. Úgy ítéltem meg, hogy ha csak akkora lyukat hagyok, amekkorát a célszerszám csinált, akkor abba elég soványan fér csak csokikrém, ezért kicsit rásegítettem még pár lyukkal. :p A marcipánból kis golyókat gyúrtam, és a mélyedésekbe dobáltam őket.
A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk és ráöntjük az apró darabokra vágott csokira. Így készül a ganache. Ezt a krémet tegyük a hűtőbe és várjuk meg, amíg kihűl. A puha vajat a porcukorral kikeverjük. Majd a habverővel áttérünk a csokikrémre. Verjük 1-2 percig, amíg kicsit kihabosodik. Lassan keverjük hozzá a vajhoz, és kész is a csokikrém! Habzsákból nagyon könnyen bele tudjuk nyomni a muffinok mélyedéseibe. A díszítást meg mindenkire rábízom, nem is kell feltétlenül, hiszen a meglepi a lényeg!
Eat, bake, love!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: