Sütit akarok!

Omlós vajas keksz

A múltkori cantuccini után jöjjön egy sokkal egyszerűbb, és egy csöppet fogbarátabb keksz. Biztos sokan vesznek ilyen-olyan bolti kekszeket, de csak azért, mert még nem vették a fáradtságot, hogy süssenek otthon egy adag omlós kekszet. A vajtól igazi “békebeli” íze lesz, egyből magunk elé képzeljük az aranyszélű kistányért, a csipketerítőt és egy bögre kakaót. Na a kakaó az nem hülyeség, az tényleg jó hozzá. A többi csak körítés, nem szükséges ahhoz, hogy letoljunk pár darabot ebből a kekszből.

 

photo 5

 

Sok más mellett nagy előnye a keksznek, hogy nagyon sokáig eltartható, úgyhogy nyugodtan lehet belőle dupla adagot készíteni. Egy csatos üvegben, vagy fémdobozban simán eláll és nem veszít élvezeti értékéből.

Összefoglalva: bazifinom (erre kóstolás nélkül is rá fogunk jönni, amikor pár sorral lejebb elolvassuk, hogy mennyi vaj kell hozzá) rémegyszerű, gyorsan elkészül és sokáig eltehetjük! Muszáj kipróbálni!

 

7

 

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):

20 dkg vaj (tényleg vaj, egy grammnyi sem helyettesíthető margarinnal! szigor van!)

12 dkg cukor

1 db tojássárgája

28 dkg liszt

2-3 ek. házi vaníliás cukor / 3 zacsi vanillincukor

 

Na most képzeljétek el, hogy ennek a zseniális keksznek a tésztájához csak annyit kell csinálni, hogy mixerrel kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, meg a tojássárgájával. Ezután fakanálra váltunk és elkezdjük beledolgozni a lisztet. Amikor már valamennyi lisztet felvett, kézzel folytatjuk, amíg kis labdacs nem lesz.

Két gáztepsit leterítünk sütőpapírral, majd egyenlő nagyságú, diónyi gombócokat helyezünk el rajtuk a keksztésztából. Ha van valami jópofa kekszpecsétünk, akkor azzal ellapítgatjuk a gombócokat, ha nincs, akkor tökéletesen megteszi egy pohár alja, talpa is. Lehet, hogy néha lisztezni kell, hogy ne ragadjon.

 

1

 

180 fokon 10-12 perc alatt megsülnek. Ha a szélük már kicsit barna, jó is, vegyük ki őket és lehetőleg a papírt húzzuk le a tepsiről, ne maradjanak a kekszek a forró tepsin. Hagyjuk őket kihűlni, mert ilyenkor még ruganyosak, könnyen törnek.

Jöhet a kakó, vagy egy pohár tej, jó rágcsálást! Érdemes kekszet sütni, ez az új mottóm! 🙂

Gyertek, nézzetek körül a facebook oldalon is!

 

6

 

 

photo 1

 

 

 

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!