Imádom ezt a kis fehér golyócskát! Régebben nagyon spéci technikám volt az elfogyasztására: foggal, nyelvvel leszedtem a külsejéről a kókuszos krémet, aztán leharaptam az ostyagolyó egyik felét (lehetőleg nem azt, amelyikben a krém nagy része és a mandula volt), majd maradt a tömény krémes élvezet, egy szem mandulával és egy kis ostyával, csak úgy kísérőnek. Most már nem variálok ennyit, egyben bekapom, ‘oszt kész. 🙂
Az inspiráció egy amerikai blogról jött, de annyira nem akartam túl citromos desszertet, és volt itthon még egy kis marék mandula is, úgyhogy gyorsan összeállt a fejemben a Raffaello sütisítése, egy leheletnyi citrommal.
Az elkészítése amúgy elég egyszerű, a tésztának csúfolt valamit az aljára (felvágósok nyugodtan meséljék mindenkinek úgy, hogy ők márpedig tésztát gyúrtak :p ) egy késes robotgép készíti, nekünk csak le kell nyomkodni a tepsi aljára. A citromos krémhez egy robotgép és egy tál kell, megszórjuk kókusszal, és már készen is vagyunk. A sütése, na az viszont stresszes volt. 🙂 Figyelgettem a kis újoncot a sütőben, és pár perc elteltével azt láttam, hogy felfújódik, és majd’ kiugrik a tepsi oldalán. Szentségelés, hogy basszus-nagyobb-tepsi-kellett-volna, na nem baj, majd maximum pohárkrémként végzi (az mindent megment, komolyan!), stb. Aztán elkezdett visszalapulni – biztos megérezte a gyűlöletemet és megijedt – , és a végére egész szépen nézett ki.
Hozzávalók (22 x 22 cm-es tepsihez):
13 dkg liszt
8 dkg vaj
8 dkg cukor
egy marék mandula (kb. 6 dkg)
3 kicsi tojás (vagy 2 db L-es)
18 dkg cukor
1 ek. házi vaníliás cukor (vagy 1 zacsi vanillincukor)
80 ml citromlé (én most felesben limot is használtam, nem érződött rajta, úgyhogy majd kipróbálom csak lime-mal)
1 tk. sütőpor
5 dkg kókuszreszelék
A lisztet, a hideg vajat és a cukrot késes robotgépben összekeverjük (vagy kézzel összemorzsoljuk). Ennek is olyan vizes homok állagúnak kell lennie, mint a sajttorták aljának. Ezt a keveréket lenyomkodjuk a sütőpapírral bélelt tepsi aljára. Ezt 175 fokon, 10-15 percig sütjük.
A krémhez a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral felverjük. Hozzáadjuk a citrom/limelevet, sütőport.
A tésztára szórjuk a darált mandulát, amit én szintén a késes robotgépbe dobtam be.
Az elkészült citromos masszát a mandulás tésztarétegre öntjük, majd az egészet meghintjük kókuszreszelékkel.
Mehet a sütőbe, 175 fokon kb. 20 percig. Figyeljük, hogy a kókuszreszelék ne égjen meg. Én az idő felénél kicsit lejebb vettem a hőfokot. Hagyjuk kihűlni (akár egész éjszakát is), mert csak akkor tudjuk igazán szépen szeletelni.
Nagyon finom, üde, de tömör sütike. Aki szereti a Raffaellot, próbálja ki, aztán küldje fel a fotót facebookra. 😉
(Az ötlet innen van: http://www.mybakingaddiction.com/lemon-coconut-bars/)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: