Sütit akarok!

Mogyorókrémes kenyérpuding

Tudom, elég bizarrul hangzik. Puding kenyérből?! Na nem az általunk ismert doktorötkeres változatr akell gondolni, mert abban tényleg szörnyű lenne a kenyér. Inkább egy felfújt-féleség, amiben a tejszínnek köszönhetően bársonyos, pudingszerű cuccá sülnek a kenyérdarabok. A kenyér meg persze nem az a kovászos kenyér, amivel a tojásos lecsó után kitöröljük a tányért (meg az edényt), hanem bármi édes kenyérféle, péksütemény: kalács, briós, croissant, de akár kifliből is készülhet, csak akkor cukrozzuk egy kicsit jobban a tejes keveréket.

Imádom ezt a desszertfajtát, mert bármit beleszórhatunk, sok lehetőség van az alapjához is, tehát ez egy kitűnő maradékelpusztító édesség, csak úgy, mint az epres croissant felfújt volt.

 

photo 1

 

A napokban pedig olyan világszintű fenyegetéseket lehetett olvasni a sajtóban a mogyorókrém áremelekedéséről, hogy majdnem pánikhangom hívtam a bátyámat, (aki köztudottan az egyik legnagyobb Nutella-imádó), hogy azonnal fel kell tankolni Nutellából, de aztán hamar rájöttem, hogy nincs értelme a hívásomnak, ő már réges-régen feltankolt belőle. Szerintem a százéves háborút is túlélné egy öttagú család az ő Nutella-készleteiből, bár szerinte az nyilván semmiség, ami a spájzában lakozik. Ahogy szerinte az is aljas rágalom a sógornőmtől, hogy az ausztriai Metroban a tesóm megszállottként, a külvilágot kizárva egyszercsak megindult a bevásárlókocsival. Kiderült, hogy akciós volt az 5kg-os Nutella. Ha menni kell, hát menni kell.

Szóval a pánikhangulatom utórezgése ez a desszert. Annyira az volt bennem, hogy jesszusmária, ki kell használni, hogy most még elérhető árban van a Nutella, hogy nem is gondolkoztam sokat, hogy mi lesz a sorsa a szikkadt croissantoknak. Egy kis (hazugság, mert soook) mogyorókrém, tejszínes-tojásos-vaníliás “pác”, és hogy tutira ne legyen light, meg zsírszegény, meg ápdétegy: csokikockák. Így emelekednek mennyei magasságokba a szikkadt péksütik.

 

1

 

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):

5 db szikkadt croissant (vagy bármilyen péksüti, kalács)

1,5 dl tejszín

1,5 dl tej

2 db tojás

2 ek. cukor (ha nem édes péksütiből csináljuk, akkor több)

1 ek házi vaníliás cukor / 1 zacsi vanillincukor

Nutella – érzés és lelkiismeret szerint

30 g étcsoki apró kokcákra vágva

vaj/margarin a tepsi kikenéséhez

 

Kezdjük azzal, hogy kikenjük vajjal a tepsinket, és bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Ezután a croissantokat félbe vágjuk, és megkenjük mogyorókrémmel. Majd kétujjnyi vastag darabokra vágjuk őket, és félretesszük. Összeállítjuk a pácot: a tejet és a  tejszínt felmelegítjük a cukorral, vaníliáscukorral. Nem kell forrnia, csak a meleg folyadékkal jobban meg tudják szívni magukat a szikkadt péksütik. Levesszük a tűzről (vagy kivesszük a mikróból) és habverővel belekeverjük a két tojást.

Jöhet a pancsolás: a croissant darabokat megfürdetjük a tejben, majd a tepsibe rakosgatjuk őket, amíg el nem fogynak. Ha marad a végén tejes lötyink, azzal öntsük nyakon a tepsiben pihiző croissantokat, bajuk nem lesz tőle. Szórjuk meg az egészet a csokidarabokkal, és mehet is a sütőbe kb. 20-30 percre.

 

11

 

Langyosan isteni, még folyik a csoki, de másnap hidegen is szuper! Lehet fokozni az élvezeteket vaníliafagyival, vagy tejszínhabbal, de ez már az extra extrázása! Várom az élménybeszámolókat a facebook oldalon is! 🙂

 

13

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!