Sütit akarok!

Csupacsoki sajttorta

Sok magyarázat azt hiszem nem kell ehhez a tortához. Szeretem a sajttortát, szeretem a csokit, teljesen nyilvánvaló, hogy kíváncsi voltam rá, hogy együtt milyen. Jó, jó, azért nem volt ez akkora kérdés bennem, hiszen csak jó lehet. 🙂 És láss csodát…

 

photo 1

 

photo 5

 

Szóval, az úgy volt, hogy volt itthon két doboz mascarponém (már meséltem egyszer, hogy banánfelhalmozó vagyok…a blog óta mascarponefelhalmozó is lettem), amire reggel ránéztem, és láttam, hogy pont aznap jártak le. Ez már krémnek, meg csak úgy nyersen nem lesz jó buli, úgyhogy mit volt mit tenni, sajttortát kellett sütni este. De sajnos túl sok ötletem van sajttortára, és úgy voltam vele, hogy ha már sütök az ötszáz másik dolgom mellett, akkor bizony már kétfélét sütök belőle, így mindenki jól jár: a mascarponék megmenekülnek, én pedig kétfélét tudok egyszerre kipróbálni. (A másik is jön majd, ne aggódjatok!:) )

 

photo-5

 

Így született ez a csokis sajttorta, illetve még az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy jelen kis példányunk, bár eszméletlen finom, elég kis csúnyácska lett. Berepedt a közepe, de nem kicsit. És lássuk be, a külső és az első benyomás igenis fontos. Ideraknám elétek úgy, ahogy volt (szegény!), és egyből elkattintanátok, és lehet, hogy egy életre megfosztanátok magatokat az élménytől! Ezt igazán nem engedhettem, úgyhogy kapott egy csokikabátot, némi csokireszelékkel! Csini, mi?! 🙂

 

photo 1

 

2

 

Hozzávalók (18 cm-es formához):

150 g keksz (zabkeksz, vagy Győri édes, vagy bármilyen vajas keksz)

70 g olvasztott vaj

250 gr mascarpone

1 dl tejföl

70 g cukor

1 zacsi vanillincukor

1 lapos ek. liszt

2 db kisebb tojás

6-7 dkg étcsoki

 

A mázhoz:

4 dkg csoki + kb. 2 ek. tejszín

 

(Aki kezdő sajttorta téren, az nézze meg ezt a posztot, ott részletesen leírok mindent az elkészítésénél. 😉 )

(Ha pedig 24-26 cm-es formában szeretnéd csinálni, akkor duplázd meg a mennyiségeket!)

A sütőt előmelegítjük 165 fokra. A kekszmorzsát (késes robotgépben megpörgetjük a kekszeket) és az olvasztott vajat összekeverjük, és a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk. Mehet a sütőbe 8 percre. Kivesszük, hűlni hagyjuk a gáz tetején vagy egy rácson.

Ezalatt összeállítjuk a sajtkrémes részt: a mascarponet kikeverjük a cukorral, vanillincukorral, tejföllel és az egy kanál liszttel. Ezután jöhet a két kicsi tojás, külön-külön 2 percet keverve a robotgéppel, hogy jól elvegyüljön. (Egy spatulával, vagy fakanállal szedjük le a tál szélén maradt mascarponet is.) A csokit (használhatunk vegyesen ét és tejcsokit) mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, és a masszához keverjük.

A kekszrétegre öntjük a sajtkrémes, csokis masszát, és betoljuk a sütőbe kb. 30 percre. Ha barnulna a széle, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Ha kész, akkor kapcsoljuk ki a sütőt, és nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a tortát. Maradhat egész éjszakára is a sütőben, de ha már langyos, akkor betehetjük a hűtőbe. Jót tesz neki egy kis állás, összeérnek az ízek, és jó állaga lesz.

A kihűlt tortára rákenjük a csokimázat, amit úgy csinálunk, hogy a csokit kis darabokra vágjuk, és gőz fölött felolvasztjuk, majd lelocsoljuk a tejszínnel. Ez az arány pont olyan lesz, hogy a hűtőben megdermed a csoki, de nem lesz kőkemény, vághatatlan. Én még megszórtam egy kis csokireszelékkel, miért ne?! :p

Ha a többi sajttortára is kíváncsi vagy, akkor katt ide! Aztán ha megsütötted irány a facebook, és oszd meg velünk! 🙂

 

5

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!