Képzeljük el a pillanatot, amikor beleharapunk az omlós, vajas, vaníliás kekszbe, majd jön egy roppanás, és a jól ismert cukormázíz, csokikrém. Mennyei. És még azért is mennyei, mert a tésztát összedobni 8 perc (akár előző nap is megcsinálhatjuk), utána pedig futószalagon sülnek a kis kekszek kb. 10 percig, és mindezek után ott áll egy tálcányi házi keksz, aminek se a gyerekek, se a felnőttek nem tudnak majd ellenállni. Az M&M’s cukorka pedig csak meggy a habon.
Nekem kiskoromban, amikor bejöttek a csak-a-szádban-olvad-nem-a-kezedben cukorkák, ez a keksz jelentette volna a mennyországot. Dupla édesség. Nem csak cukorkát ehetek, hanem kekszbe ágyazott cukorkát. Legjobb! 🙂
Azért így, pár év elteltével a gyerekkorom után ( :p ) sem volt kérdés, hogy akarok-e ilyen kekszet. Persze, hogy akarok! Na de jött a gyártástechnológiai kérdés: vajon kibírják-e a cukordrazsék a sütést? Nem lesz-e a végén egy színezőktől szétfolyt kekszem, fehér cukorkákkal? És a lényeg: vajon itt is igaz lesz-e, hogy csak a számban olvad (sütés közben nem)? Láttam én már ilyen amerikai kekszeket, meg más sütiket M&M’s darabokkal, de hát majd pont elhiszem a profitgyáros, kapitalista reklámszlogeneknek, hogy épen maradnak a cukorkák, mi?! J Na nem! Ismét a kísérleti nyúl szerepe várt rám, mint a blog indulása óta annyiszor már, de hát ilyenkor nincs mit tenni, fel kell áldozni magam. És fel kellett áldozni egy kis keksz tésztát a múltkori zabkekszből, hogy újabb tudományos kísérletnek adjak teret a konyhámban. Így a csokis zabkekszek mellett sült 3 darab M&M’s-es, és jött az izgulás, hogy milyenek lesznek. Mindegyik kekszre öt darab cukorkát nyomtam, gondoltam így már reprezentatív lesz a minta.
Azt kell, hogy mondjam, hogy az M&M’s marketingesei a legőszintébb emberek a világon. Ezeknek a kis színes cuccoknak az ég egy adta világon S E M M I bajuk nem lett a sütőben töltött 10 perc alatt. A maximum annyi volt, hogy talán 2 db cukorkán megrepedt a cukormáz, de ez csak kb. nagyítóval látszik. Semmi festékfolyás, semmi szétrobbanás, semmi kifehéredés! Huhhh, megnyugodtam. Létezik az amerikai álom! 🙂 Nem ma kezdtem az M&M’s tesztelést (kiskoromban rendszeresen a zárt markomban tartottam pár cukorkát, hogy megnézzem nem olvad-e meg, eredmény rendben, pipa), és egy világ dőlt volna össze bennem, ha felfedezem a világnak egy olyan szegletét, ahol nem állja meg a helyét a reklámszlogen. De az M&M’s-es kekszeknek ettől kezdve semmi nem parancsolhat álljt, buzdítanék mindenkit, hogy készítse el, főleg akinél gyerkőcök vannak! Szerintem imádni fogják! 🙂
Hozzávalók (kb. 35 db kekszhez):
20 dkg vaj (tényleg vaj, egy grammnyi sem helyettesíthető margarinnal! szigor van!)
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
28 dkg liszt (10 dkg liszt helyett használhatunk őrölt zabpelyhet)
1 ek. kakaópor
2-3 ek. házi vaníliás cukor / 2 zacsi vanillincukor
M&M’s cukorkák
Az a nagyon jó még ebben a kekszben, hogy a tésztájához csak annyit kell csinálni, hogy mixerrel kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, meg a tojássárgájával. Ezután fakanálra váltunk és elkezdjük beledolgozni a lisztet és a kakaóport. Amikor már valamennyi lisztet felvett, kézzel folytatjuk, amíg kis labdacs nem lesz. A tésztának jót tesz, ha pihentetjük egy kicsit, folpackba csomagolva tegyük hűtőbe min. fél órára, de egy egész estét is kibír ott.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két gáztepsit leterítünk sütőpapírral, majd egyenlő nagyságú, diónyi gombócokat helyezünk el rajtuk a keksztésztából. Tenyerünkkel, vagy egy pohár aljával lenyomjuk, és már csak a cukorkák hiányoznak. Pár darabot kicsit belenyomunk a tésztába, és mehetnek a sütőbe. Kb. 10 perc elég nekik, ha azt látjuk, hogy a széle már barnul, akkor egyből szedjük ki, és tegyük le a tepsit valami hideg felületre (márvány, vagy padlólap).
Egy pohár tejjel isteni, és ennél a keksznél is csempészhetünk bele egy kis egészséges vonalat, ha a liszt egy részét lecseréljük zabpehelyre, mint itt.
Várom a Ti tesztjeiteket is, írjátok meg a facebookon! Például nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy a Smarties is túlélne-e egy ilyen kalandot. 🙂 És persze a mogyorós M&M’s sem lenne hülyeség egy ilyen kekszben!