Megint pite. Mert megunhatatlan, egyáltalán nem annyira macerás, mint elsőre gondoljuk, és igazán hálás jószág, mert sokáig eláll. Sőt, a tésztája napról napra omlósabb, finomabb lesz!
Ez most nem a klasszikus verzió a nagyitól, amikor nagy tepsiben sül az almás két vastag réteg tészta között. Ez egy vékonyabb tésztás pite, és igyekeztem kicsit felturbózni: tejszínes diókrém volt az alján, és a reszelt almát is jól befűszereztem, hogy olyan legyen, mintha egy téli teába szagolnánk bele.
Ez így jól is hangzik szerintem, mindenki elkönyvelheti (megengedem, mert rendes lány vagyok:) ), hogy ez egy jó ötlet volt. Igen ám, csak nem abban az életben, ahol a pasid anyukája csinálja a legfinomabb almás pitét (és ezt még te is beismered egy őszinte pillanatodban), ahol a pasid nagymamájának mindenféle túrós, mákos, almás pitéjéről generációk zengenek ódákat. Ilyenkor nem a legokosabb ötlet előállni azzal, hogy képzeld, pitét sütöttem! Alapból benne van a rizikófaktor, hogy nem ízlik neki, kicsit hasonlít, de azért mégis csúnyán le van maradva a te pitéd az anyóséval szemben. És még csak nem is vagy béna, nem is hibáztál el semmit, egyszerűen csak van az, ami örökre az anyukádnál, nagymamádnál lesz a legfinomabb. Ezt el kell fogadni.
Szóval fel voltam ám készülve rendesen a teljes megsemmisülésre! Az egyetlen valamennyire is épkézláb érvem az lett volna, hogy ez amerikai almás pite. Pfffffffff, nem tudjuk mi lett volna, ha ezt be kell vetni, mert ennek annyi köze van az amerikai változathoz, mint oravecznórának a szépirodalomhoz. Szerencsére nem volt szükség mentegetőzésre, mert a pasim teljesen rákattant, imádta. Az első falatnál hümmögött egyet – én félve vártam a további reakciót – majd közölte, hogy ez egyáltalán nem olyan, mint az anyukájáé, de marha finom. És be is puszilt utána belőle még vagy két szeletet, és másnap ezt reggelizte, szóval azt gondolom, hogy őszinte volt. Ha csak azt az egy szeletet eszi meg, esetleg kér még egy vékonyat, akkor elkönyvelhetjük, hogy egy nagyon okos, átgondolt, tapasztalt férfiemberről van itt szó, aki tudja, hogy komoly lavinát indítana el az ÉN almás pitém lefitymálásával. De így, písz-láv-hepinesz van…meg almás pite lesz. Még sokszor. Mert eszméletlen jó cucc!
Hozzávalók:
A pitetésztához:
400 g liszt
250 g vaj (valamennyi helyettesíthető zsírral)
130 g porcukor
1 zacsi vanillincukor
2 tojás sárgája
1-2 ek. tejföl
1 csipet só
Csináljuk meg először a tésztát, mert annak úgyis pihennie kell min. egy órát. A pitetésztánál az a fontos, hogy ne sajnáljuk belőle a zsiradékot (jelen esetben a vajat), ettől lesz finom omlós!
Az egész előző folyamatot kivédhetjük egy késes robotgéppel, vagy egy keverőlapátos tesójával. A végső átgyúrásnál itt is kell a kezünk, de tény, hogy kényelmesebb így.
A töltelékhez:
4 db nagy alma
1 db citrom leve és héja
3 ek. cukor
2 zacsi vanillincukor
2 tk. fahéj
2 ek. étkezési keményítő
100 g dió
tejszín (max. 1dl)
barnacukor
1 tojás a pite lekenéséhez
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket:
Jöhet az összeállítás!
És még mindig lehet turbózni! Ha frissen esszük, akkor kanyarítsunk mellé egy gombóc vaníliafagyit, mert isteni lesz a gőzölgő almás pitével! Igazi őszi-téli kényeztetés!
Ha szeretnétek sok képet nézegetni, és egyéb sütikhez, sütéshez kapcsolódó dolgokról látni-hallani, akkor kukkantsatok be a facebookra is! 😉