Mondhatnám, hogy Éclaire-torta, de a képviselőfánk kis hazánkban egyelőre ismertebb, és az is igaz, hogy a tortán, és a díszítő kis fánkokon nincsen cukormáz. Márpedig én csak ezt az egyetlen különbséget találtam a képviselő és az éclaire között. Mindkettő égetett tésztából készül, krémmel töltjük, és kész is a mennyei fánkocska.
A torta két emeletből áll, a piskóta és égetett tészta rétegek között gesztenyekrém van, a díszítéshez és a fánkok töltéséhez pedig főzött vaníliakrémet használtam. Így áll össze anyukám kedvence (ez is találó név lett volna a tortának, csak sajnos senki nem tudta volna a címet elolvasva, hogy miről is van szó)! Amióta először készítettem éclaire fánkot, egyből beleszeretett, így nem csoda, hogy májusban anyák napjára is ilyet kapott. Mi más lehetett volna a szülinapi tortája?! 🙂
Az egyik kedvenc tortás műsoromban, a Tortakirályban (tlc csatorna) láttam hasonló tortát, mert a cukrászzseni Buddy anyukájának is a képviselőfánk torta a kedvence. Állítólag Buddy apukája, aki Olaszországból ment az USA-ba és alapított cukrászdát Hobokenben, találta ki ezt a tortát. A torta rétegeihez ők is piskótát és égetett tésztát használnak, cukrászkrémmel töltik, és tejszínhabbal díszítik. Ez idáig tiszta sor, nem lesz vészes – gondoltam. De mint kiderült, azért majd egyszer el kell látogatnom hozzájuk, és meg kell kérdeznem Buddyt, hogy az égetett tésztalapot hogyan csinálják, mert az én módszerem, hogy is mondjam…nem tökéletes. 🙂 Szerencsére nem történt katasztrófa, de tény, hogy én nem így képzeltem a tészta sülését.
Gondoltam, hogy az égetett tésztából csigavonalban rajzolok egy akkora kört, mint amekkora a piskótakarika. Meg is rajzoltam. Szépen előrajzoltam a tortakarika aljával a sütőpapírra a kört, majd habzsákkal kitöltöttem. Épp csak az a számításom nem jött be, hogy a tészta majd felfelé növekedik. Így visszagondolva, és pláne most, hogy leírom, teljesen logikátlan és naiv volt a részemről ez a gondolat. De hát az ünnepi lázban ennyi tellett tőlem. 🙂 A tésztakarika iszonyatosan megnőtt, egy picit felfelé, és bazi sokat oldalirányba. Olyannyira, hogy a szélén lévő “gyűrűk” meg is szakadtak. Csak azért nem lett belőle tortakatasztrófa, mert szerencsére a 13 cm sugárig ép maradt a tészta, így azt ki tudtam vágni, és minden gond nélkül fel tudtam használni a tortához.
Lássuk a tortát, és hogy mire lesz szükségünk! Kelleni fog:
A piskótához:
5 tojás
100 g cukor
100 g liszt
30 g vaj
Az égetett tésztához:
Az itteni recept alapján készítsük el a tésztát, és töltsük habzsákba. Ebből a mennyiségből én rajzoltam egy 26 cm-es és egy 18 cm-es karikát, a maradék tésztából pedig picike kis golyókat nyomtam. Fontos, hogy a kis fánkok tényleg picik legyenek még ilyenkor, mert a sülés közben megnőnek, és ha túl nagyok, akkor nehéz lesz velük díszíteni, nem férnek majd el a torta szélén. A megadott linken leírtam minden fontos tudnivalót az égetett tésztáról, érdemes átfutni! 😉
A gesztenyekrémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
5 ek. cukor
5 dl tej
2 zacsi vanillincukor / házi vaníliás cukor
2 mirelit gesztenyemassza
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
Főzött vaníliakrém:
230 ml tej
50 g keményítő
3 db tojás sárgája
170 g cukor (egy része lehet házi vaníliás cukor)
1 rúd vanília – végszükség esetén bourbon vaníliás cukor
50 g vaj
100 g vaj és 100 g porcukor a habosításhoz; tejszín
A torta összeállítása, díszítése:
A nagyobb piskótát kettévágjuk, és megtöltjük a gesztenyekrémmel. Ehhez is jó, ha habzsákot használunk, mert így lesz egyenletes. A krémre jön a nagyobbik égetett tésztalap, majd megint krém, és végül a “lezáró” piskóta. Kész az alsó szint, mehet a hűtőbe, hogy össze tudjon állni.
Az alsó szint közepére kenünk egy kis krémet, amolyan “ragasztóként”. Erre jön a kisebbik piskótalap, amit megkenünk krémmel és lezárjuk a kisebbik égetett tésztalappal.
Ha valahova szállítanánk a tortát, és ott még van lehetőségünk díszíteni, akkor ebben az állapotban szállítsuk, külön a tortát (már összeállítva, emelettel a tetején), és külön a kis fánkokat.
Az összeállításhoz az alsó emelet szélére, és a felső emelet tetejére vékonyan krémet nyomunk. Ez azért kell, mert ebbe tapadnak majd a kis fánkok. Elhelyezzük a fánkokat, majd a maradék krémmel még díszítgethetjük a kikandikáló részeket, fánkok közti területet. Ha csillagcsövet használunk a habzsákhoz, akkor cuki kis krémdíszeket nyomhatunk a tortára.
Én a torta aljához is nyomtam díszítést, valamint a kis fánkok tetejére is, és erre csücsültek az áfonyák. A díszítéshez érdemes kis gyümölcsöket használni, vagy legalábbis kicsire vágni a narancsot, szőlőt, mert a nagyon nagy gyümölcsdarabok nem mutatnak jól. Azt tapasztaltam, hogy a sok pici díszítés, a különböző textúrák és formák mutatnak nagyon jól a tortákon.
A grillázslapokhoz semmi mást nem kell tennünk, mint egy serpenyőben cukrot olvasztani, majd azt kiönteni egy szilikonlapra, vagy egy kiolajozott fóliadarabra. Hagyjuk megkeményedni, majd a nagy cukorlapot kis darabokra tördeljük. A cukorolvasztás egyetlen szabálya pedig, hogy nem szabad kevergetni, belenyúlni, hagyni kell elolvadni. Maximum a serpenyőt döntögethetjük egy kicsit, mint amikor a palacsintatésztát oszlatjuk el.
Erre a tortára nem mondom, hogy villámgyors, és sima ügy egy kezdőnek is, de azért annyira nem kell megijedni tőle. Időigényesnek időigényes, és elég pepecselős a sok krémfőzéssel, díszítéssel, de szerintem megéri. Anyukám mosolyáért legalábbis megérte! 🙂 Buddyt meg majd egyszer kifaggatom az égetett tésztáról! Ha van ötletetek, várom a facebookon!