Sütit akarok!

Kakaós-narancsos madeleine

Nemrég új szerelembe estem, kipróbáltam végre a madeleine sütőformámat! Kétfalatnyi, szaftos piskóta, és ebben is az a jó, hogy bármivel variálhatjuk! Így a sima madeleine után kipróbáltam egy kakós-narancsos párosítást.

 

8

 

Ahogy már korábban is írtam, nagyon jó kis sütemény ez, mert villámgyorsan elkészül. A tésztája sem egy nagy mutatvány, utána áll egy kicsit a hűtőben, aztán 3-5 perc alatt kisütjük őket! Ennyi volt! Nincs órákon át a konyhában álldigálás!

Amikor elkészülnek a sütik, na akkor válnak igazán veszélyessé! Kitettem őket egy tálcára, és a tálcát letettem az étkezőasztalra. Ekkor kezd támadni a madeleine! Elmész az asztal mellett, megérzed az illatát, meglátod a kis cukikákat, és kész, elvesztél! Muszáj enned egyet, kettőt…áhh, jobb ha viszel magaddal is, és visszafelé is veszél egyet! 😉 Úgysem tudsz ellenállni!

 

3

 

 

 

 

photo 4

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

50 g vaj (tényleg vaj, nem margarin) + 1 ek. a forma kikenéséhez

1 nagy tojás

40 g cukor (én felesben használtam por- és kristálycukrot)

45 g liszt

20 g kakaópor

fél narancs héja, és két evőkanálnyi leve

1 ek. narancsvirágvíz

 

  1. Először is felolvasztjuk a vajat, és félre tesszük hűlni. (Mikrózni is lehet nyugodtan.)
  2. Ezután sem lesz nehéz dolgunk: egy nagy tálban, robotgéppel krémesre verjük a tojást a cukorral. Akkor jó, ha már olyan állaga van, mint a majonéznek. Kézi mixerrel ez olyan 4-5 perc.
  3. Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, majd hozzáöntjük a vajat és a narancsvirágvizet. Alaposan keverjük el, de azért óvatosan forgassuk.
  4. Belereszeljük a narancshéjat, és a levéből is teszünk bele.
  5. A tészta mehet a hűtőbe, ahol egy órát pihen.
  6. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ilyen magas hőmérsékleten ezek a pici, hideg tésztájú sütik 3-5 perc alatt megsülnek, legyünk résen. Kivajazzuk a formát egy ecset segítségével, aztán egy kiskanállal beleadagoljuk a tésztát. Nem kell teli rakni, mert picit nőni fognak.
  7. Ha kész, üssük ki a formából, és hagyjuk hűli a sütiket. A legjobb, ha ezt egy rácson tesszük, így alulról-felülről tudja ladni a hőt.

 

4

 

Én most picit tovább hagytam a hűtőben, mert így jött ki a lépés. Nagyon hideg volt a tésztám, adagolni is nehéz volt, és tovább is sült. Ezért, ha lehet, tartsuk be az egy órát, vagy hagyjuk kicsit felengedni szobahőmérsékleten!

Jó sütizést, és még egy tanácsot fogadjatok meg: eleve dupla adagot keverjetek be! 😉

Tippekkel, egyéb izgi infókkal várlak a facebookon is!

 

photo 3

 

 

 

 

 

 

photo 2

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!