A cake pop nem más, mint egy csokiba mártott sütigolyó, pálcikán. Állhat rendesen, mint egy normál nyalóka, vagy lehet így, fejjel lefelé is, ahogy most nálam. A roppanós csokiburokban ott rejlik egy komplett süti, csak éppen összegyúrva. Isteni, és mindenkit le lehet vele nyűgözni!
Azt nem mondom, hogy gyorsan elkészül, mert igazából baromi pepecselős cucc. De szerintem a látvány, és a hatás kedvéért megéri. Eddig akárhova vittem ilyet, mindenhol imádták. Pár éve érkezett hozzánk is, természetesen – sosem találjátok ki honnan – az USA-ból, de még mindig nagyon újdonságnak számít a sütipiacon, szóval tényleg elismerő pillantásokat és jó kis bókokat lehet bezsebelni vele.
Ez most egy karácsonyi kiadás, hiszen az egyik legkarácsonyibb fűszerrel ízesítjük a süti részt, fahéjjal. Be kell valljam, hogy imádom a fehércsokit. (És ezzel egyidejűleg remélem, hogy kedves ismerőseim az egyik legjobb hazai csokikészítő manufaktúrában nem olvassák e sorokat.) Tudom, nem is csoki, meg teli van cukorral, meg tejpor, meg fúúújjj! De ha egyszer finom?! Hát ez van, szeretem és kész. Ráadásul szerintem a belül csokis popokhoz kitűnően passzol. Az meg meggy a habon, hogy olyan szépen fel lehet díszíteni! Nem azért mondom, az étcsoki (kedves ismerősök megint felszisszennek) is elegánsan szép tud lenni, de ehhez a karácsonyi dizájnhoz most a fehér jobban passzol.
Szerintem a készítését meg ne maceraként fogjuk fel, hanem hívjunk át pár barátnőt, családtagot, és készítsük együtt! A hűtési szünetekben pedig lehet dumcsizni, forralt borozni, forró csokizni és miegymás téli huncutsággal múlatni az időt. Szuper karácsonyi hangolódás! Már szól is mindenki fejében a dzsingölbellsz! 🙂
Hozzávalók (kb. 30 db pophoz):
Piskótához:
1 pohár kefír
2 tojás
1 pohár cukor
1 zacsi vanillincukor
1/3-ad pohár étolaj
2 pohár liszt
1 zacsi sütőpor
csipet só
Krémhez:
125 g mascarpone
4 ek. porcukor (ízlés szerint, kóstolgatni a masszát, sajnos :p )
1 zacsi vanillincukor
50-100 g étcsoki olvasztva ízlés szerint
70 g puha vaj
2 tk. fahéj
A bevonáshoz szükség lesz kb. 3-4 tábla csokira (300-400 g). A díszítéshez pedig cukorgyöngyökre, vagy bármi más “szóróanyagra” (mandula, pisztácia, csokireszelék)!
- A piskótához bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, majd a hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverjük egy nagy tálban. sima, kézi habverővel dolgozzunk, ehhez nem kell nagyobb teljesítmény. A ‘pohár’ mértékegység a kefíres pohárra vonatkozik, így nagyon mérlegre sincs szükségünk. Azért szeretem ezt a piskótát használni a cake pop-hoz, mert finom, szaftos, morzsálódós.
- Kb. 30 percig sütjük, majd kihűtjük, és morzsásítjuk. A facebookos pajtik tudhatják, hogy nemrég fedeztem fel a “nagy” trükköt: a késes robotgéppel kiválóan lehet piskótát morzsásítani, úgyhogy nem kell a kis kezeinkkel morzsolgatni…ugyebár.
- A krémhez a mascarpone és a vaj is legyen szobahőmérsékletű, hogy szépen össze tudjanak keveredni. Ezt már érdemes robotgéppel intézni. Mehet bele a porcukor, a fahéj, a vanillincukor, majd végül az olvasztott csoki is. (A csokit gőz fölött olvasszuk, vagy mikróban, de akkor kevergessük 10 másodpercenként, hogy ne égjen meg.)
- A krémet apránként adagoljuk a piskótamorzsához. Ne adjuk hozzá egyből az egészet, ki tudja mennyit vesz fel a morzsa. Gyúrjuk jól át kézzel, és figyeljük, hogy mikor áll össze. Olyan állagúnak kell lennie, mint a kókuszgolyómasszának. Próbáljunk kis golyót gyúrni belőle, és ha nem esik szét, nem morzsálódik, akkor jó. (A megmaradt krémet meg simán kanalazzuk be, vagy kenjük palacsintára, sima piskótára, stb.)
- A masszát folpackba csomagoljuk, és irány a hűtő, minimum egy órára.
- A masszából kis golyókat gyúrunk. Egyszer jól elvoltam, és persze az olvasók pontos tájékoztatásáért mindent :p , szóval egyszer leméregettem az “ideális” golyót (most jövök rá, hogy ez a mondat mennyire ékes példája annak, hogy nem mindegy a szövegkörnyezet:))) ). Kb. 30 g, ez nem túl kicsi, nem túl nagy, jól fog mutatni a kis pálcikán. De persze annyi is elég, hogy diónyi gombócokat gyúrunk. Sütőpapírra rakjuk őket. Ezek is mennek hűsölni, kb. fél órát.
- Egy tábla csokit a bevonásra szánt csokik közül felolvasztunk. Ezt még nem kell temperálni, nem fog látszani. A pálcikák alját belemártjuk a csokiba, majd felülről ledöfjük a sütigolyókat. A pálcikát kb. a golyó közepéig kell szúrni. Az olvasztott csoki kis gyűrűt képez majd a pálcika körül, a golyó tetején. Így is mennek a hűtőbe, hogy a csoki megköthessen.
- A végső csokiba mártáshoz érdemes temperálni a csokit, hogy szép legyen, amikor megdermed. A mártásnál beleengedjük a csokiba a popokat, majd megpróbáljuk mindenhol bevonni. Fontos, hogy a pálcika rögzítésést (az előző kis csokigyűrűt) mindenképp fedjük be. Sokáig ne hagyjuk a csokiban a golyót, mert elolvad, és előfordulhat, hogy elválik a pálcikától. Érdemes a bemártáshoz egy kanalat, vagy egy szilikon spatulát használni. Ha jól lecsöpögtettük a csokit a sütigolyóról, akkor tegyük vissza a sütőpapírra. Ha ezen dermed meg, akkor szépen le tudjuk majd húzni róla.
- Most pedig megszórhatjuk mindenféle díszítős dologgal, aztán irány a hűtő, amíg meg nem dermed a csokiburok. Egész éjszakára is bent hagyhatjuk, jót tesz neki.
Ezután már csak a kóstolás marad! Ha ajándékba szeretnénk adni, akkor úgy kalkuláljunk, hogy a mascarpone miatt max. 4-5 napig áll el a cake pop. Nagyon szépen be lehet csomagolni kis celofánba, szalaggal átkötve igazi cuki, DIY ajándék.
A most vasárnapi WAMP-os ügyes kis vendégeknek pedig innen is köszi, hogy jöttetek. Én nagyon jól éreztem magam, remélem Ti is, és kaptatok pár jó ötletet karácsonyi édességfronton!
Amúgy pedig cake pop-ozzon mindenki bátran! Kis gyakorlás kell hozzá, aztán mindenkinek kialakul az egyedi technikája, hogy könnyű golyókat formázni, hogy a legjobb a csokiba mártani, stb. Saját tapasztalatból mondom, hogy ha az első alkalommal égnek állna a hajatok, és legszívesebben a csukott ablakon keresztül vágnátok ki az összes kis popot, az is teljesen normális. Tovább kell próbálkozni, menni fog az! 😉
Addig gyertek a facebookra, ahol tippeket is adok, hogy mit hol érdemes/lehet beszerezni! Induljon a karácsonyi készülődés!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: