Könnyű, gyorsan elkészíthető puding, ami nem csak egy kocsonyás massza, hanem vannak benne kis gyöngyök is, amikre rá lehet harapni. És most figyeljetek, olyan jön a blogon, ami még nem volt: a cucc kéremszépen, gluténmentes! Ezt pedig még fokozni is tudom azzal, hogy laktózmentes verzióban is készíthető kókusztejjel, például! Gránátalmát szórtam a tetejére, mert szerintem csodagyönyörű a kis rubinpiros szemcséivel, így aztán kész az egészségbomba, ami – valljuk be – jól jön a karácsonyi cukordömping után!
Sokkot kaptatok, mi?! Nem semmi ez a glutén- meg laktózmentesség a blogon! És hogy fokozzam: nyírfacukorral is készíthető, meg minden más szintetikus édesítőket is használhat az, akinek nem barátja a cukor! 🙂 Azért megnyugtatnám a kedves, hűséges olvasótáboromat: nem hibbantam meg, ugyanis először azért készítettem el ezt a pudingot, mert imádom a tápiókát (erre még később visszatérek), aztán utánaolvastam, hogy mi is ez, és akkor derültek ki ezek a szuperegészséges dolgok róla. Szóval szépen hangzik, hogy hoztam nektek egy egészséges desszertet, de igazából, amikor elkészítettem még nem nagyon tudtam róla. 🙂
Most pedig jöjjön, hogy miért és hogyan szerettem meg a tápiókát, hátha más is ihletet kap! Először a Miért éppen Minnesota? című filmben hallottam a tápiókapuding létezéséről, ahol az amcsi heppiend végén erre a kis produktumra épül egy isten háta mögötti kisváros gazdasága. Ekkor még elképzelésem sem volt róla, hogy mi ez, és milyen lehet ez a puding. Aztán egy Lehel piacos kalandozásom során rátaláltam egy ázsiai, meg mindenféle fura dolgot árusító üzlet polcain a kis fehér golyócskákra, amire az volt írva: tápiókagyöngy! Hmmmm, ez igencsak előkelően hangzik – gondoltam – megkérdeztem mire jó, majd hamar összeállt a fejemben, hogy egy kis csokipudingba főzve minden lehet, csak rossz nem. És én imádtam! Szuperül feldobta az uncsi pudingot.
Az “én” kihangsúlyozása pedig azért fontos, mert szűkebb s tágabb környezetemben nem igen találtam még olyan embert, akinek ízlett volna. 🙂 Bár a mekis csokifagyi-sültkrumpli-ketchup kedvenc kombóm óta tudjuk, hogy az ízlésemmel valami azért félre mehetett, azt nem gondoltam volna, hogy ezek az icuri-picuri gyöngyök ekkora hullámokat kavarnak majd. Még anyukám is fintorogva adta vissza a kanalat, pedig ő aztán sok mindenre vevő kaja téren.
Kicsivel az első kóstoltatási hullámom után láttam egy műsort, amiben Jamie Oliver és Jimmy Doherty szintén azzal próbálkozott, hogy a fura állagú tápiókát hogyan szerettesse meg Anglia lakosságával, úgyhogy van remény, nem adom fel! Mindenkit arra buzdítok, hogy kóstolja meg a tápiókapudingot. Szerintem leginkább egy tejberizshez hasonlít, az íze meg ugye rajtunk múlik. Önmagában semmi íze nincs, úgyhogy bármivel felturbózhatjuk. Keményítőtartalma miatt viszont mindenképp taknyos állaga lesz, ami mondjuk egy pudingnál külön jól jön. Szerintem ez a ragacsos, taknyos állag nem undorító, de ha valaki ódzkodik tőle, akkor javaslom, hogy elsőre csak kis mennyiségű tápiókagyöngyöt tegyen a pudingba.
Próbáljátok ki, szeressétek meg, mert nagyon vicces kajáról van szó: a fehér gyöngyök főzés közben elvesztik a színűket, és átlátszó kis golyókká alakulnak. Javaslom, hogy tálaláskor ne említsük a tápióka szót, mondjuk inkább, hogy gyöngypuding, ez sokkal inkább tetszeni fog a nagyérdeműnek. A gyerekeknek legalábbis biztosan. 🙂
Hozzávalók (4 személyre):
50 g tápiókagyöngy
1 l tej
1/2 rúd vanília / 1 zacsi Bourbon vaníliás cukor
3 ek. barnacukor/nádcukor (más édesítő)
1 zacsi kókuszos pudingpor
2 ek. kókuszreszelék
1 gránátalma
- 8 dl tejet felteszünk főni, és beleszórjuk a tápiókagyöngyöket. Hozzáadjuk a vaníliarúd magjait, vagy a vaníliás cukrot, és 8 percig főzzük, néha megkeverjük.
- Közben a maradék 2 dl tejben feloldjuk a pudingport, és belekeverjük a cukrot.
- Amikor letelt a 8 perc főzési idő, hozzáadjuk a pudingporos keveréket, és besűrítjük a pudingot. Belekeverjük a kókuszreszeléket is.
- Megvárjuk, amíg kihűl, és gránátalmával a tetején tálaljuk. A gránátalma pucolása igen horrorisztikus művelet is tud lenni, ahogy a piros lé fröcsög a konyhánkban mindenfelé, ezért azt javaslom, hogy egy nagyon nylon szatyorba tegyük a félbevágott gránátalmát, és azon belül próbáljuk kipöckölni belőle a magokat.
+tipp: tudom, hogy a pudingpor nem mindig gluténmentes, ezért, ha valaki a teljesen egészséges verzióra játszik, akkor a következőt tudja csinálni: 1 egység tápiókához ötször annyi folyadékot kell adni. Tehát egy bögre tápiókagyöngyöt 5 bögre kókusztejben kell megfőzni, és a vége felé ehhez adagolni az édesítőszert (hogy ne égjen oda főzés közben), és a kókuszreszeléket, vaníliát.
Kíváncsi vagyok, hogy ízlik, ki mit szólt a furi golyókhoz, úgyhogy gyertek a facebookra, és áruljátok el! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: