Sütit akarok!

Kakaós-diós cantuccini

Ez a cantuccini még mindig jó. Kicsit puhábbra hagyva, csak úgy magában, vagy kávéba mártogatva. Imádom!

 

image

 

image

 

Volt már klasszikus mandulás változat, és mogyorós-csokis is ebből az olasz kétszersült kekszből. Most azt gondoltam, hogy egy kis kakaóporral el kéne mélyíteni az ízeket, és mi más passzolhatna ehhez jobban, mint a dió. Tél van, amúgy is minden diós. 🙂

Annak, aki még nem csinált cantuccinit: iszonyat ragadós a massza nyersen, ezt túl kell élni. Aztán két rúdban megsütjük a tésztát, ezután felszeleteljük átlósan, és a kis keksz szeletek visszamennek sülni, vagy inkább szikkadni a sütőbe. Ettől lesz kétszersült (biscotti), és ezért tudjuk szabályozni, hogy mennyire legyen puha, vagy kemény.

Zárható dobozban sokáig eláll, bár ez a veszély szerintem nem sok mindenkit fenyeget. Legalábbis remélem! 🙂

 

image

 

Hozzávalók:

220 gr liszt

1 kk. sütőpor

2 ek. kakaópor (cukrozatlan)

180 gr cukor

1 cs. vanillincukor

2 tojás

60 gr dió, tiszta serpenyőben megpirítva 1-2 percig

 

  1. A diót pirítsuk meg, majd tegyük félre.
  2. Minden egyéb hozzávalót egy tálban összekeverünk, a diót csak akkor adjuk hozzá, ha már összeállt a tésztánk. Fontos, hogy a dió addigra már lehűljön, különben még a szokásosnál is sokkal ragacsosabb lesz a tésztánk.
  3. A “gyúráshoz” egy tippem van: kitartás, sok kézlisztezés, és akinek nagyon hosszú körme van, bújjon gumikesztyűbe, mert még egy év múlva is cantuccini darabokat fog találni a körme alatt!
  4. A masszából két kis hengert formázunk (inkább vékonyka és hosszúkás legyen, mint tömzsi, mert így jobban átsül), majd mehet a kettő egymás mellé egy nagy gáztepsire, és 180 fokon 20-25 percig sütjük.
  5. Ezután kivesszük, rácson hagyjuk hűlni egy kicsit, a sütőt pedig levesszük 140 fokra. A második körben igazából nem is sülni fog a cantuccinink, hanem száradni. Ilyenkor lehet szabályozni, hogy mennyire legyen kemény. A megsült hengereket átlósan felszeleteljük 1-2 cm vastag szeletekre, amiket ugyanarra a tepsire visszapakolunk, és mehetnek napozni, 5-10 percre.

 

image

 

Az olaszok grappába, borba is mártogatják. Én ezt még nem próbáltam, de ami késik… Ha valakinek lenne már ilyen irányú tapasztalata, mindenképp ossza meg velünk a facebookon! 😉

Jó sütögetést!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrea Kamarasne Nagy says:

    Egy csipet só nem árt meg neki 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!