Ez a cantuccini még mindig jó. Kicsit puhábbra hagyva, csak úgy magában, vagy kávéba mártogatva. Imádom!
Volt már klasszikus mandulás változat, és mogyorós-csokis is ebből az olasz kétszersült kekszből. Most azt gondoltam, hogy egy kis kakaóporral el kéne mélyíteni az ízeket, és mi más passzolhatna ehhez jobban, mint a dió. Tél van, amúgy is minden diós. 🙂
Annak, aki még nem csinált cantuccinit: iszonyat ragadós a massza nyersen, ezt túl kell élni. Aztán két rúdban megsütjük a tésztát, ezután felszeleteljük átlósan, és a kis keksz szeletek visszamennek sülni, vagy inkább szikkadni a sütőbe. Ettől lesz kétszersült (biscotti), és ezért tudjuk szabályozni, hogy mennyire legyen puha, vagy kemény.
Zárható dobozban sokáig eláll, bár ez a veszély szerintem nem sok mindenkit fenyeget. Legalábbis remélem! 🙂
Hozzávalók:
220 gr liszt
1 kk. sütőpor
2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
180 gr cukor
1 cs. vanillincukor
2 tojás
60 gr dió, tiszta serpenyőben megpirítva 1-2 percig
- A diót pirítsuk meg, majd tegyük félre.
- Minden egyéb hozzávalót egy tálban összekeverünk, a diót csak akkor adjuk hozzá, ha már összeállt a tésztánk. Fontos, hogy a dió addigra már lehűljön, különben még a szokásosnál is sokkal ragacsosabb lesz a tésztánk.
- A “gyúráshoz” egy tippem van: kitartás, sok kézlisztezés, és akinek nagyon hosszú körme van, bújjon gumikesztyűbe, mert még egy év múlva is cantuccini darabokat fog találni a körme alatt!
- A masszából két kis hengert formázunk (inkább vékonyka és hosszúkás legyen, mint tömzsi, mert így jobban átsül), majd mehet a kettő egymás mellé egy nagy gáztepsire, és 180 fokon 20-25 percig sütjük.
- Ezután kivesszük, rácson hagyjuk hűlni egy kicsit, a sütőt pedig levesszük 140 fokra. A második körben igazából nem is sülni fog a cantuccinink, hanem száradni. Ilyenkor lehet szabályozni, hogy mennyire legyen kemény. A megsült hengereket átlósan felszeleteljük 1-2 cm vastag szeletekre, amiket ugyanarra a tepsire visszapakolunk, és mehetnek napozni, 5-10 percre.
Az olaszok grappába, borba is mártogatják. Én ezt még nem próbáltam, de ami késik… Ha valakinek lenne már ilyen irányú tapasztalata, mindenképp ossza meg velünk a facebookon! 😉
Jó sütögetést!
Egy csipet só nem árt meg neki 😉