Fehércsokis mákos muffin

A hóesés megihletett. Bár most, amikor a bejegyzést írom, hét ágra süt a nap. Szóval eléggé átvágós ez a tél. Ezért kellenek biztosítékok, olyan dolgok, amik tutira olyanok, mint amilyenek mindig szoktak lenni, így biztonságot nyújtanak. Ez a fehércsokidarabokkal bolondított mákos muffin pont ilyen. Tutira mindig jól esik. Már csak egy jó forró csoki kell, és kész a tökéletes téli este.

 

 

 

 

Szerintem eltelt már egy kis idő a karácsonyi bejglimérgezések óta, úgyhogy, gondoltam, jöhet a mák ismét. Sok mindennel lehet párosítani, én leginkább szilvával, baracklekvárral, eperrel, meggyel tudom elképzelni. De a muffinba csoki kell, ugyebár. Ebből pedig én most a fehércsokit választottam.

A muffin mindig jó szolgálatot tesz. Könnyen összeállítható, és ha kell, pihenhet a tésztája, ha gyorsan kell, akkor pedig egyből mehet a sütőbe. Egészségessé is lehet fokozni, mert jól tűri a nyírfacukrot (vagy más édesítőt, javaslom, először fele-fele arányban próbálkozzunk), a liszt felét teljes kiőrlésűre lehet változtatni, és nem nagyon fogjuk érezni a különbséget.

Nézzük is, hogy mi kell hozzá!

 

 

Hozzávalók (12-16 nagyobb muffin – a joghurttól sok minden függ):

350 g natúr joghurt (3-4 kis pohár joghurt)

1 nagy tojás

0,6 dl olaj

18 dkg cukor

2 zacsi vanillincukor

25 dkg liszt

1 zacsi sütőpor (kb. 8-10 g)

10 dkg mák

8-10 dkg fehércsoki

fél citrom héja

 

marcipán a díszítéshez

 

 

  1. A muffintészta rettentő egyszerű: a fenti sorrendben egy tálba tesszük a hozzávalókat. Először elkeverjük a nedves hozzávalókat, ehhez elég egy sima kézi habverő.
  2. Ezután jöhetnek a száraz alapanyagok, szépen sorban. A citromhéj nagyon jót tesz a máknak, ezért érdemes egy kicsit belereszelni.
  3. A fehércsokit késsel apró darabokra vágjuk, így keverjük a tésztába.
  4. A papríkapszlikat 3/4-ig töltjük a tésztával, mert sütés közben nőni fog.
  5. 180 fokon kb. 20 percig sütjük a sütit. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha már nem ragad, és szép színe van, jó lesz!

 

A díszítés persze nem kötelező, de én szeretem a muffinokat kicsinosítani. Évszaknak megfelelően, vagy valami eseményre, mindegy, de valami “rucit” általában kapnak. Ha a muffinjaink túl púposak lennének, egy késsel levághatjuk a tetejüket, hogy szép egyenes felületet kapjunk. Most marcipánt használtam, amit keményítőn vagy porcukron vékonyra nyújtottam. Egy pohár segítségével akkora kört vágtam a pirosból, hogy szépen illeszkedjen a muffin tetejére. A hópehely minta természetesen nem a kis kezem munkája, mármint nem én faragtam ki. A legtöbb webáruházban lehet kapni valami hópelyhes kiszúrót, érdemes beszerezni, mert sok mindenre használhatjuk. Lehet vele kekszet kiszúrni, vagy marcipánból mindenféle díszeket csinálni. De ha jól elmossuk, akkor gyurmához, vagy a most karácsonykor nagyon divatos szódabikarbónás fehér masszához is használhatjuk. Persze fordítva is működik a dolog, indul a kreatív kihívás, kereshetünk a gyerekek játékai között is olyan formát, ami jól jön a sütéshez, díszítéshez.

 

 

Szerintem a muffin mindig beválik, tényleg hálás tészta, mert nagyon elrontani nem lehet! 🙂 Jó sütögetést, és ha további ihletre, ötletre vágytok, gyertek a facebookra is!

Volt süti, nincs süti…

(A tortatál még mindig az Édes álmokból érkezett, és még mindig csodaszép!)

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »