Egyszerűen és gyorsan összekavarható süti, amiben nagyon érezni a gesztenyét, és ezt már csak egy kis csokival kell toppingolni a teljes földi boldogsághoz. Szeretni fogjátok, próbáljátok ki!
Már többször írtam, hogy télen általában kicsit (a kelleténél jobban 🙂 ) rácsúszunk a gesztenyepürére. Könnyű elkészíteni, mindig lehet otthon alapanyag, hiszen csak egy gesztenyemassza és rendes (!) tejszín kell hozzá, és pár percen belül már kanalazhatjuk is. De van az a hangulat, nap, hét, amikor egy könnyed gesztenyepüré nem elég. Valami töményebb cucc kell a szervezetnek!
És hogy miért kenyér? Hát valami hasonló okfejtés mentén, mint ahogy a csoki igazából zöldség. Ha a csomó aszaltgyümölccsel (vagy írhatnám, hogy aszaltförmedvényes…ha nem tudnám, hogy a kedves olvasók között van olyan, aki szereti ezeket) teliszórt sütit lehet elegánsan gyümölcskenyérnek, meg püspökkenyérnek hívni, akkor ezt is lehet gesztenyekenyérnek. Ráadásul ugyanolyan formában sül, plussz egy indok. 🙂
Na nem mintha indok kéne a sütéshez, vagy akár a sütievéshez. Ehhez sem kell, csak ez a pár hozzávaló, és egy isteni finom édességgel kényeztethetjük magunkat. Pár fehércsokiforgács pedig hattyút varázsol az amúgy rút kiskacsa, barna rúdból.
Hozzávalók:
3 nagy tojás
100 g puha vaj
70 g cukor
1 kiskanál rumaroma / 1-2 ek. sütőrum
25 dkg gesztenyemassza (általában a mirelit gesztenyemasszák ekkora kiszerelésben kaphatóak)
100 g étcsokoládé
70 g liszt
fél zacsi sütőpor
A mázhoz: 60 g étcsoki, 1 ek. vaj, 1 kiskanál méz + tej/tejszín
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és a formánkat kibéleljük sütőpapírral.
- A 100 g csokit felolvasztjuk gőz felett, vagy a mikróban. (Vigyázat, a csoki hamar megég, ne hagyjuk ott felügyelet nélkül, kevergessük sokat.)
- A szokásos mosogatásspórolós üzemmódban először felverjük a tojásfehérjét a cukor felével. Csak akkor adjuk hozzá a cukrot, ha már fehéredik, habosodik a fehérje.
- Ezután a puha vajat habosra keverjük a maradék cukorral (ugyanazzal a robotgépes habverőkarral, mint az előbb), majd hozzáadjuk a tojássárgáját.
- Ebbe a keverékbe öntjük az olvasztott csokit és a rumot/rumaromát, majd belekeverjük a gesztenyemasszát, a lisztet és a sütőport.
- Most fakanálra vagy spatulára váltunk, és a fehérjehabot óvatosan a masszához forgatjuk. Nagyon tömör a masszánk, ezért először érdemes egy kis habot külön belekeverni, hogy fellazítsuk. Ilyenkor lehetünk brutálisabbak is, nem kell annyira óvatoskodni. Azt majd ráérünk a maradék habbal. 🙂
- A tésztát a formába öntjük, és kb 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
A sütit természetesen sima tortaformában is elkészíthetjük, vagy muffinként is megsüthetjük.
A mázat csak a teljesen kihűlt sütire rakjuk rá, különben a csoki megolvad a süti melegétől, és leolvad róla. A mázhoz gőz felett egy tálban megolvasztjuk a csokit, a vajat és a mézet. Jól elkeverjük, majd annyi tejjel, tejszínnel lazítjuk, hogy kenhető legyen. A süti tetejére kanalazzuk, és egy kenőkéssel elkenegetjük, mintázhatjuk is villával, vagy a késsel. Pár percre a hűtőbe rakjuk, hogy a máz vissza tudjon dermedni egy kicsit.
A fehércsokiforgácsokat pedig úgy készítettem, hogy egy nagy, éles kést végighúztam a csokitábla hátoldalán, így pici forgácsok keletkeznek. Ezt recés késsel nem tudjuk kivitellezni, és próbáljunk meg kézzel nem igazán hozzáérni, mert a csoki azonnal olvadni kezd a kezünk melegétől. A kés segítségével lehet a sütin elrendezni őket. De mint oly’ sokszor, most is azt mondom, hogy a rusztikus süti menő, úgyhogy nem kell ezt agyonstresszelni.
Süssetek, egyetek, mosolyogjatok, és néha látogassatok el a facebookra is! 😉
Tejszínes mascarponéval is jól hangzik! 🙂
Szia. Kipróbáltam a receptedet. Az én sütőmben 25 perccel tovább kellett sütni, de így is nagyon kellemes, nem száraz, igazi gesztenyés finomság. Én tejszínes mascarponét tettem a tetejére, és fenomenális lett! Köszönöm. 🙂