Vannak olyan sütemények, amiknek nincs semmi frappáns neve. Nem is néznek ki túl jól. Lássuk be, igazából egy értelmes képet is bazi nehéz csinálni róla. Ez csak szimplán süti. 🙂 Viszont az íze! Na, az mindenért kárpótol. Kellő arányban van a tészta és a gyümölcs, nem nyomja egyik a másikat, tökéletes az összhang.
Ennek a sütinek most prózaibb története van, hiszen nem saját kreálmány, hanem a 17. Blogkóstoló játékra készítettem, amit most A tetovált lány konyhája írt ki. Régóta akartam már valami ilyen egymástól kóstolgatunk játékban részt venni, most végre sikerült. A sorsoláson a teller-cake blogot kaptam, ahol csodaszép tortákban lehet gyönyörködni, és majd biztosan megnézem, ha valamilyen figurás vagy spéci tortát kell csinálnom, de most nem ilyenre vágytam.
Napok óta szemeztem a sárgabarackokkal a zöldésgeseknél, piacon, de az a nagy helyzet, hogy én ezt a gyümölcsöt magában, nyersen nem szeretem. Meg kell sütni egy kis fagyi mellé, meg kell főzni lekvárnak, vagy hát a legjobb, ha körbeöleli valami finom édesség. 🙂 Így találtam rá Zsuzsánál erre a sárgabaracktortára. Igen, tudom, az enyém kicsit más…nem arról van szó, hogy nem tudok olvasni, hanem csak arról, hogy mindig szeretek valamit variálni a recepteken, és amúgy sem volt itthon mákom. :p
Szóval: ugyan a tortaforma helyett tepsiben, mák helyett kókusszal, és plussz hozzávalóként málnával, de elkészült Zsuzsa sütije, és biztos, hogy nem utoljára. Nagyon finom ez a tészta, nem szárad ki, és ahogy már írtam, nagyon passzol a gyümölcsökhöz.
Hozzávalók (32 cm x 20 cm-es tepsihez):
15 dkg vaj vagy margarin olvasztva (én felesben használtam)
15 dkg cukor (felesben használtam barnacukrot)
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4 tojás
15 dkg liszt
4 evőkanál kókuszreszelék
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
10-12 db érett sárgabarack
15 dkg málna
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és vágott felükkel lefelé ráhelyezzük az elfelezett sárgabarackokat, majd a hézagokat kipótoljuk málnával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztához aelőször megolvasztjuk a vajat/margarint, majd félretesszük hűlni. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Amikor már jól kihabosodott és megnőtt a térfogata, akkor jöhet bele az összes száraz hozzávaló és a reszelt citromhéj is. Legvégül belelöttyintjük az olvadt vajat/margarint és ezt is jól elkeverjük. Egyújabb süti, amihez csak egy nagy tál kell meg a kézimixer, éljen! 🙂
A tésztát a gyümölcsökre csorgatjuk, és már mehet is a sütőbe. Kb. 30 perc alatt elkészült nálam. Lehet tűpróbázni, de arra számítsunk, hogy a süti alján a gyümölcs kicsit megáztatja a tésztát, és ez így van jól. Sajnos elég savanykás barackot fogtam ki, ezért utólag porcukroztam rendesen. Csak éppen a fényképen nem akart látszani (hiszen rögötn elolvadt), nehogy már egy fokkal jobban nézzen ki a süti. Anyukáját neki.
Persze mindenért kárpótol, hogy percek alatt elfogy, és ahogy a facebookon is hírdettem: kiváló fesztivál süti, hiszen túlélte a vonatozást, majd rendbe rakta barátnőim három napja bulizós gyomrát. Süssetek, és vigyétek a bulizóknak, mert ennél nagyobb flash nincs is. Esetleg csak a fény. 🙂
Imádok sütni és édességgel elárasztani a pasimat, a családomat, a barátaimat! A lényeg, hogy finom legyen és ha még szép is, az a ráadás! Tartsatok velem!
Receptjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag a beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban, a blog megjelenítésével együtt. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: