Nem titkoltan az a szándékom, hogy mindenki karácsonyi asztalán ott ragyogjon ez a torta. A narancslekvártól ünnepi, elegáns külseje lesz, a mák pedig az itthoni hagyományok szerint elengedhetetlen része a karácsonynak. Krémes állagú torta, ami nem túl nehéz még a halászlé-rántott hal-majonézes krumli-ésmégkitudjami mellett sem.
Plussz pont a sajttortának, hogy előre elkészíthető, egy-két napot állhat a hűtőben, és csak még jobb lesz az íze! Így nem kell a 24-i őrületben azon kattogni, hogy a halpucolás, pulykabontás után még neki kell állnunk sütni is.
A sajttorta megunhatatlan, és ha pár hétig nem készítek egyet, akkor az utána következőt is olyan lelkesedéssel falatozom, mintha életem első sajttorátja lenne. Könnyed, nem túl édes, és számtalan módon variálható, feldobható. Ez a mostani kis csoda a karácsonyi menü megkoronázása lehet, és mindenkinek meghozza a kötelező mákos süti fílinget. Szóval azok, akik hozzám hasonlóan nem túl nagy bejgli rajongók (hoppá!), degeszre ehetik magukat mákból, ha betolnak 1-2 szeletet ebből a sajttortából! Szerintem tegyetek így, mert így lesz teljes a karácsony! 😉
Aki pedig kezdő sajttorta téren, az se riadjon meg! Ahogy mondani szoktam: egy ovis kisgyerek is össze tudja homokozni ezt a sütit, ha begyújtjuk neki a sütőt. 😉
Hozzávalók (24-26 cm-es formához):
22 dkg keksz (lehet zabkeksz vagy bármilyen vajas keksz)
10 dkg vaj
500 g mascarpone
2 dl tejföl
150 g cukor (lehet barna vagy nád, jól passzol a sütőtökhöz)
2 ek. liszt
1 zacsi vanillincukor vagy 2 ek. házi vaníliás cukor
3 db tojás
fél citrom héja
100-150 g mák
narancslekvár és kandírozott narancs
(Aki kezdő sajttorta téren, az nézze meg ezt a posztot, ott részletesen leírok mindent az elkészítésénél. )
- A sütőt előmelegítjük 165 fokra. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
- A kekszet késes robotgépben összedaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Mehet a sütőbe 10 percre. Kivesszük, hűlni hagyjuk a gáz tetején vagy egy rácson.
- Ezalatt összeállítjuk a sajtkrémes részt: a mascarponet kikeverjük a cukorral, tejföllel és a liszttel. Ezután jöhetnek a tojások, külön-külön 1 percet keverve a robotgéppel, hogy jól elvegyüljenek. (Egy spatulával, vagy fakanállal szedjük le a tál szélén maradt mascarponet is.)
- Reszeljük bele fél citrom héját, ez nagyon jól passzol a mákhoz.
- Jöhet bele a mák, ezt már elég egy spatulával belekeverni. Szerintem 100 g a minimum, ami már érződik a tortán, de nyugodtan mehet bele több is, szerintem.
- A kekszrétegre szórhatunk egy kis kandírozott narancsot, így nem csak a tetején lesz narancsos a tortánk.
- A formába öntjük a mascarponés mákos keveréket, és betoljuk a sütőbe 30-40 percre.
- Ha ezután a közepe még remeg egy kicsit, nem gond, ha hagyjuk kihűlni, és egy éjszakát a hűtőben tölt, akkor szépen meg fog dermedni.
A narancslekvárt tálalás előtt tegyük rá, azt a fajtát, ami nekem volt, kicsit meg kellett melegíteni egy-két evőkanál vízzel, mert nagyon dzsemes állaga volt.
Az ünnepi kinézetet turbósíthatjuk arany színű cukorkákkal, cukorcsillagokkal, vagy akár fehércsokiból vágott forgácsokkal. És persze egy szép tortaállvány sem árt az ünnepi asztalra. (Ezt a pirosas-bordó csodát az Édes álmokban lőttem.)
Jó sütögetést, idegbaj mentes ünnepi készülődést kívánok Nektek! 🙂 Ha mindehhez van valami tippetek, feltétlen osszátok meg a facebookon! 😉
A sütőtököt reszelve vagy darabolva kell a sütihez adagolni? És mikor? 🙂