Sütit akarok!

10 perces eperdzsem - avagy a modern befőzés rejtelmei

Ki emlékszik arra, amikor anyukáink, vagy nagymamáink napokon át tartó lekvárfőzést rendeztek? Minden haptákban állt, általában be volt fogva mindenki, és készült a baracklekvár, eperdzsem, meggylekvár a kamra polcaira, természetesen ipari mennyiségben. Óriás edényekben rotyogott a levár napokon keresztül (nekem úgy tűnt), és az egész konyhát befőttes üvegek, fóliák, tetők borították.

Emlékszem egyre, ovis vagy alsós lehettem, amikor a szüleimmel beszabadultunk egy szedd magad barackligetbe és fogalmam sincs, hogy hány kiló sárgabarackot szedtünk ott, de az biztos, hogy még a kádban is barackok várták a sorsukat, és pár évvel ezelőtt még bontottunk ki abból a főzésből származó lekvárt. Isteni íze van a házi lekvárnak, nekem ne mondja senki, hogy bármelyik bolti felér azzal, amit otthon főztünk!

És hogy ne kelljen napokig a forró, rotyogó lekváros edényt kerülgetni a konyhában, megosztom veletek a modern befőzés titkát. Ettől még ugyanolyan óriás bókokat és széles mosolyokat, elismerő nyammogásokat fogunk bezsebelni, mint nagyanyáink, csak éppen az irodában töltött 8-10 óra robot után is könnyen tudjuk venni ezt a feladatot, mert:

 

  • nincs hosszadalmas sterilizálás
  • nincs órákig tartó lekvárrotyogás
  • nincs szaliciles tartósítás
  • nincs kis fóliákkal szenvedés
  • nincs dunsztolás
  • és nem úszik a konyhánk!

 

A legtöbb (kezdő) háziasszonynak szerintem az üvegsterilizálás veszi el a kedvét a lekvárfőzéstől, mert hát a francnak kinek van kedve üvegeket főzni(!), szárítgatni. A legtöbbünknek szerintem a konyhájában nincs is olyan nagy edénye, amibe a befőttes üvegek beleférnek. :p Szóval bemutatom a modern házi tündérek eszközét: a mikrohullámú sütőt! Imába foglaljuk a nevét, hiszen 1-2 perc alatt készen is vagyunk az üvegek fertőtlenítésével. Huhhhh. Aztán meg rakosgatjuk majd a dzsemes üvegeket a hűtőbe vagy a spájzpolcra, és mint valami tökéletes stepfordi feleség, megveregethetjük saját vállunkat a kemény 10 perces meló után. 🙂

 

Házi eperdzsem

 

Az én mennyiségem most:

1,7 kiló eper (pucolva, a kicsit nyomibb is tökéletes a lekvárhoz)

400 g cukor (nálam most a régen eltett narancshéjas cukor)

fél citrom leve / héja is mehet bele, nem fog fájni

1,5 zacskó Dzsemfix 3:1

100 g natúr marcipán

 

Na igen, a marcipán. Ez is a modern része a dzsemnek. Nagy része szétfő, de maradnak kicsi marcipángolyók a dzsemben, amire nagyon-nagyon érzés ráharapni. Érdemes kipróbálni, de persze enélkül is működik az epervarázslat!

Ami viszont nálam elengedhetetlen az eperlekvárnál, az a citrusféle. Lehet citrom vagy narancs, de valami kell bele, mert eszméletlenül feldobja. A tavalyi adagot is citrommal és naranccsal főztem, hihetetlenül feldobja a szokásos eperdzsem paradigmánkat!

 

Marcipános eperdzsem

 

A 10 perc pedig így telik el a konyhában:

1., Az előkészített befőttes üvegeket és tetejüket elmossuk, leöblítjük és hagyjuk egy kicsit száradni. Nem jó, ha áll benne a víz, de legyen még vizes, nedves az üveg fala.

2., A megpucolt epret egy nagy edénybe dobjuk a cukorral, citromlével együtt, majd botmixerrel pürésítjük.

3., A marcipánt (hűtsük le előtte, úgy könnyebb tépkedni) kis csipetkékre szedjük, és a gáz mellé készítjük.

4., Jöhet a rettegett sterilizálás: bedobjuk az üvegeket a mikroba (tetjüket is), 1 percekkel dolgozzunk, és ellenőrizzük az üvegeket, hogy kiszáradtak-e már. Ilyenkor már ne nyúljunk bele az üvegek belsejébe. Vigyázzunk, az üveg meleg (meglepő, mi a mikróból!?), használjunk konyharuhát, kesztyűt. A konyhapultot én letakartam eg ytiszta konyharuhával, erre raktam a sterilizált üvegeket.

5., A dzsemes edényünket feltesszük a gázra, és elkeverjük benne a Dzsemfixet. A tetejére szórjuk a marcipáncsipetkéket, és várunk, amíg rottyan egyet. A zacskón található utasításnak megfelelőren rottyanástól számított 1-3 perc múlva levesszük a gázról.

6., A dzsemet az üvegekbe töltjük, de nem csurig, maradjon egy ujjnyi rész az üveg tetejétől számítva. Jól rácsavarjuk a tetőt és egy határozott mozdulattal fejre állítjuk. Jááájjj! Olyan ez, mint egy óriáscsúszda, túl lehet élni, csak elsőre félelmetes.

 

10345844_450381525064235_2546826248726460679_n

 

(Így rotyog a marcipándarabos eperdzsem. Szép.)

 

Ennyi! Készen vagyunk a félelmetes lekvárfőzéssel! Hivatalosan is házi tündérekké avanzsáltunk, gratulálok! 🙂

 

photo 2

 

Ha az utolsó üveg nem lett teli, akkor azt tegyük hűtőbe, ha kihűlt és fogyasszuk el pár napon belül. A többi üveget hagyjuk fejjel lefelé kihűlni, aztán mehetnek a spájzba, konyhapolcra, hűtőbe.

Gyakorlatilag ez az eperdzsem mindennel eszméletlen finom: friss croissant-nal reggelire, palacsintával, fagyival, vagy csak egy friss, ropogós héjú kenyéren! Hmmmmm. Vállaljátok be és írjátok meg facebookon, hogy hogy sikerült! 😉

 

Eperdzsem

 

A mai modern befőzéshez az is hozzátartozhat, hogy saját címkét nyomtatunk az üvegre. Erre már rengeteg honlap (írjátok be a gugliba, hogy jam label és ontja a találatokat), okostelefon applikáció létezik, én most ezt használtam. Csodálatos konyhai ajándékok készülhetnek így! 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Andrea Bodi says:

    Gerti ez isteniiiiiiiii!
    Tudtam, hogy esténként is rájárok majd, így eritritet használtam cukor helyett. Nagyon fincsi. Köszi!

  2. Szilvia Huszárszki says:

    szia,

    mekkora és hány üveg lekvár lesz belőle?
    köszi, Szilvi

  3. Szia Éva! Igen, az is nagyon jó módszer. 🙂 Egyszer sütöttem egy gyümölcsös piskótát, amibe én is így reszeltet a lehűtött marcipánt. 🙂

  4. Eva Gizella says:

    Szia. Körül belül nálam is így készül, azzal a külömbséggel hogy é a hideg marcipánt a reszelö legnagyobb lukán reszelem le. Így is vannak a lekvárban apró kis göröngyök és sokkal gyorsabban megy reszelni, mint csipegetni. Ha esetleg megmelegszik a marcipán reszelés alatt, vissza kell tenni a hütöbe ½ órányit vagy a mélyhütöbe 5-6 percet.
    Üdvözöettel Eva


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!